Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Już jutro tłusty czwartek [KONKURS]

Data publikacji: 27 lutego 2019 r. 10:01
Ostatnia aktualizacja: 02 marca 2019 r. 18:59
Już jutro tłusty czwartek [KONKURS]
 

Przypominamy o trwającym konkursie, w którym można wygrać jedno z trzech opakowań faworków z Piekarni-Cukierni Kamer.

Aby wziąć udział w konkursie, należy wysłać SMS na numer 72601 z hasłem: kurier.faworki. Na SMS-y zgłoszeniowe czekamy do 27.02 do godz. 11.59. A w środę 27 lutego o godz. 12 uczestnicy konkursu otrzymają SMS-a z pytaniem konkursowym. Vouchery na faworki otrzymają pierwsze 3 osoby, które najszybciej – i prawidłowo – odpowiedzą na pytanie. Koszt SMS-a – 2,46 zł z VAT.

Tym, którzy zechcą jeszcze przygotować faworki, sami przypominamy przepis, który zdradził prezes Piekarni-Cukierni Paweł Kamer.

Produkty:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli,
  • 5 dag masła,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 2 l oleju do smażenia lub 1,5 kg smalcu

Przygotowanie

– Mąkę przesiać do miski, dodać sól i wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze, aby żółtka się ogrzały).

– Dodać do mąki ubite jajka, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30-45 minut w temperaturze pokojowej.

– Ciasto zagniatać przez kilka minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze, dzięki czemu będzie bardziej elastyczne.

– Ciasto rozwałkowywać jak najcieniej. Resztę ciasta trzymać zawiniętą w folię spożywczą.

– Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.

– W szerokim rozgrzać olej do 180 stopni C garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po 30-60 sekund z każdej strony.

– Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.

Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA