W okresie jesienno-zimowym wzmocnienie organizmu jest koniecznością. O odporność tym bardziej musimy zadbać z powodu sytuacji epidemiologicznej. Szczecinianie coraz chętniej kupują więc owoce i warzywa, które wspomagają nasz system immunologiczny.
Jak informują sprzedawcy warzywniaków, ostatnio zwiększyło się zainteresowanie cytrynami, imbirem oraz czosnkiem. Nic dziwnego, gdyż np. czosnek ma właściwości antybakteryjne i pozytywnie wpływa na odporność. Zawiera bowiem allicynę - substancję grzybobójczą i bakteriobójczą, która odpowiada za charakterystyczny zapach tej rośliny. Allicyna nie występuje w niepokrojonych w ząbkach czosnku. Dopiero po zmiażdżeniu zachodzi reakcja między alliiną i allinazą, w wyniku której tworzy się allicyna. Właśnie dlatego nienaruszony ząbek czosnku nie pachnie i - co za tym idzie - ma mniej właściwości leczniczych.
Równie cenione jest działanie cytryny. Jest ona źródłem witaminy C, która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Oprócz tego cytryna zawiera dużo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu.
Z kolei imbir jest uważany za
...