Lokalne piekarnie muszą mierzyć się z wieloma trudnościami, w tym ze wzrostem cen i remontami ulic. Fot. Ryszard PAKIESER
Coraz trudniej jest lokalnym małym piekarniom. Choć przez długi czas radziły sobie z różnymi problemami, zaczynają coraz bardziej odczuwać skutki inflacji. Sytuacji nie poprawiają też przedłużające się remonty dróg i ulic w mieście.
Duża konkurencja w postaci hipermarketów, rosnące ceny materiałów, rozkopane ulice - to trzy główne powody problemów, z jakimi muszą obecnie mierzyć się szczecińscy piekarze. Wszystko potem odbija się na cenie pieczywa, które jest coraz droższe i - niestety - nie na każdą kieszeń. I choć z pewnością lokalne produkty są lepszej jakości, to nie każdy będzie mógł sobie na nie pozwolić i wybierze tańszą opcję w dyskoncie.
- Każdego powinno być stać na zdrowe pieczywo - mówi właścicielka piekarni „Małyszka" przy ulicy Rayskiego. - Nie bez powodu mówi się: „chleba naszego powszedniego".
Podobną tendencję zauważa Andrzej Wojciechowski, starszy cechu rzemiosł spożywczych Izby Rzemieślniczej. Jak mówi, już w latach dziewięćdziesiątych, kiedy zaczęły powstawać duże markety, stało się jasne, że będą one dużą konkurencją dla mniejszych przedsiębiorców z branży
...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 64% treści.
Pełna treść artykułu dostępna w eKurierze z dnia 20-02-2023
U mnie nie przeszkadza cena chleba tylko dojazd do piekarni. Gratulacje dla Pana Krzystka za piękne zniszczenie handlu w centrum miasta .Teraz po chleb zamiast 2 km muszę jechać 5 do tej samej piekarni bo Pan Piotruś i kolesie pokupowali kamienice i chcą tam sobie stworzyć strefę ciszy przez robienie uliczek jednokierunkowych bez parkingu ,pobocza i jak najwęższe żeby żadne zaopatrzenie nie mogło dojechać. A swoją drogą dlaczego ten pan jeszcze nie siedzi na Kaszubskiej za sprzeniewierzenie kasy
@Jarl Bischek
2023-02-20 13:14:07
Chcesz, to sobie jedz gąbkę z dyskontu, tylko potem nie narzekaj na problemy ze zdrowiem
Jarl Bischek
2023-02-20 12:39:06
Że niby z piekarni to od razu lepsze? Droższe na pewno. W dyskontach można kupić bardzo smaczne pieczywo. Kiedyś to nawet jeździłem ładnych parę km do Kauflandu po świeży chlebek na śniadanie. I było też taniej niż w innych miejscach. Ale niestety podnieśli ceny. Można także piec chleb w domu i to bez maszyny. W zwykłym piekarniku. Bardzo smaczny.
plany POKOnanych
2023-02-20 12:24:19
Zacznijcie się przyzwyczajać do pieczywa z mąki ze świerszczy do kupienia tylko w piekarni bo PO chce zakazać możliwości POsiadania samochodów więc nie dowiozą do sklepików
Bolek z Warszewa
2023-02-20 10:29:15
Na tatuaże stać, na dawanie dla Owsiaka stać, na papierosy i picie na bulwarach stać, na zagraniczne wycieczki, na jeżdżenie blachosmrodami i parkowanie gdzie się da stać ale na porządny bochenek chleba to już nie stać??? Jak nie stać na bochenek chleba to trzeba pracować więcej i się wykształcić na dobre stanowisko
@niestety
2023-02-20 10:26:30
To rząd kazał ekipie Krzystka bezmyślnie zrobić mało potrzebne remonty ulic i zablokować przedsiębiorczość na ulicach takich jak Jagiellońska, Krzywoustego teraz Wojska Polskiego? Przeczytaj uważnie co pisze autor tekstu rozkopane ulice i supermarkety. Kto wprowadził galerie handlowe do centrum?
do@mgr Popierdułka
2023-02-20 10:24:20
- " taki chleb jak na zdjęciu" to ja robię (piekę) w "photoshopie" w pięć minut, chcesz mocniej "opalony" czy z "kminkiem"? Koszyk - gratis w promocji.
C40 Czaskowski
2023-02-20 10:01:06
Niedługo PO wprowadzi program C40 i nie będzie już można jeść chleba . Tylko same robaki i trawa
niestety
2023-02-20 09:53:05
Rząd PiS swoją polityką wykończył już wiele firm w naszym regionie.
mgr Popierdułka
2023-02-20 09:42:50
Gdzie w Szczecinie mogę kupić taki chleb jak na zdjęciu? Cena nie gra roli.
do Lwów
2023-02-20 08:52:03
jakie przepisy , Zbyszek na Parkowej w swoim zakładzie szewskim robi " tuskowy chlebek " dla wtajemniczonych i goni po 25,- . Można ?!
Chleb
2023-02-20 08:47:07
Dziwnym trafem piekarnie, które od zawszy były oblegane, dziś są również.
Lwów
2023-02-20 07:28:21
Większość problemów stwarzają przepisy i urzędnicy.Nigdy nie widziałem prawdziwego pieca na drewno do wypieków.Za taki chleb trzeba pewnie zapłacić 30 złotych bo jest robiony w konspiracji przed sanepidem i mieć znajomości żeby to dostać.Musimy żreć chleb ze spulchniaczami robiony zgodnie z normami ISO ,niedopieczony,bo gaz drogi.
Alicja
2023-02-20 07:18:33
Market nie jest dla mnie żadną konkurencją jeśli chodzi o pieczywo. Jak ktoś chce sie truć chemią za 2 zł to niech się truje. Ja kupuję chleb w piekarni po 9,80 zł a nawet czasami ten na zakwasie po prawie 11 zł. Nie kupię dmuchanego sztucznego pieczywa w markecie i tyle
Julek
2023-02-20 06:41:52
Mąka ze świerszczy poprawi rentowność i sprzedaż
pierdupierdu
2023-02-20 01:26:30
Niech podniosą ceny albo niech sprzedają chleb na licytacjach, a ci w piekarni po Rucińskim powinni nauczyć się piec chleb.
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.