Sobota, 18 maja 2024 r. 
REKLAMA

Plac przy ścianie parku. Wielka zmiana – na dobre

Data publikacji: 15 maja 2024 r. 18:33
Ostatnia aktualizacja: 15 maja 2024 r. 18:33
Plac przy ścianie parku. Wielka zmiana – na dobre
Fot. Ryszard PAKIESER  

Historycznie zaaranżowana zieleń, przebudowane - wreszcie równe i bezpieczne - schody, zamontowany system nowoczesnego parkowego oświetlenia, a przede wszystkim pełen różnorodnych urządzeń zabawowych kolorowy plac zabaw. Tak się zmienił - dzięki realizacji kolejnego z projektów Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego - dotychczas zaniedbany miejski grunt, przyległy do parku Kasprowicza.

Chodzi o rewitalizację terenu położonego niemal na ścianie parku Kasprowicza, a pomiędzy ulicami: Słowackiego, Zaciszną i Piotra Skargi. Autorski projekt Radosława Adamskiego, właśnie został zrealizowany. A właściwie jego zasadnicza część.

- Właśnie schody, na zboczu skarpy opadającej ku ul. Słowackiego, zainspirowały mnie do opracowania tego projektu. Były na tyle niebezpieczne, że do pobliskiej biblioteki nie mogła po nich chodzić moja babcia. Teraz schody są nowe, równe, a dzięki zamontowanej przy nich poręczy wreszcie są bezpieczne dla wszystkich - komentował autor projektu SBO. - Cieszy mnie, że pojawiło się parkowe oświetlenie: efektowne designerskie lampy, jakich nie ma w żadnym innym punkcie

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 72% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 15-05-2024

 

Arleta Nalewajko
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA