Na fakturze napisano, że to tytułem opłat za energię cieplną. Fot. Krzysztof ŻURAWSKI
Zamyka się kolejny szczeciński lokal. Niezwykły, tak jak i jego właściciel. To restauracja „Na Kuncu Korytarza", której szefuje niemalże od ćwierć wieku Bolesław Sobolewski.
Dziedzictwo Kulinarne
Lokal działa w jednym ze skrzydeł szczecińskiego Zamku Książąt Pomorskich. Można do niego wejść od strony Dziedzińca Menniczego. Można też od strony dużego dziedzińca, gdzie postawiono estradę, na której występowały również światowe sławy. Po koncercie wiele z nich, jak np. Sinead O’Connor, zachodziło do restauracji. Przy wejściu na ścianie zawieszono gablotę z informacją, że to właśnie tutaj jest wejście/eingang/entrance, lokal jest rekomendowany przez Gault&Millau - prestiżowy tzw. żółty przewodnik po restauracjach w całej Polsce i że Hier Zum Kaufen książkę, a nawet dwie, pod wspólnym tytułem „W Szponach Gryfa" oraz że mieści się tam jedyny taki i przez to elitarny „Klub Śledziożerców". Obok gabloty zawieszono charakterystyczny metalowy szyld z informacją „Dziedzictwo Kulinarne Pomorze Zachodnie". Informacja jest lakoniczna, ale jej potencjał jest potężny, bo oznacza, że restauracja
...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 87% treści.
Pełna treść artykułu dostępna w eKurierze z dnia 25-07-2023
Kiedy obłożone? W słoneczne niedzielne popołudnia może tylko a tak to puchami świecą, bo Polaków coraz mniej stać na jadanie w restauracjach. Jeszcze jedna kadencja pisu i popadają wszystkie lokale gastronomiczne
Heniek Ryba
2023-07-26 16:18:24
Przecież inne lokale są obłpżone wystarczy przejść się aleją fontann
...
2023-07-25 22:44:49
Na stronie radia Szczecin jest artykuł że stycznia 2018 o restauracji zamkowa z którego dowiedziałem się że najemca płacił zamkowi 450 tysięcy rocznie i informował o pękającej podlodze. Panie Bolesławie, pana restauracja była oryginalna. Zdrowej emerytury i wszystkiego dobrego.
@@dojna zmiana
2023-07-25 19:51:43
Knajpa przetrwała prawie ćwierć wieku. Przeżyła wiele rządów, dopóki nie nastał niszczycielski pis. Z resztą, nie tylko ona. Kto zna szczecińską scenę gastro-rozrywkową, ten wie ile znanych i popularnych lokali popadało w ciągu ostatnich 3 lat. Takiego pogromu w branży nie było nigdy wcześniej. A kto zna się choć trochę na biznesie i ekonomi nie zadaje głupich pytań "jaki to ma związek z polityką" bo odpowiedzi są oczywiste, trzeba tylko rozumieć mechanizmy rynkowe. Ten rząd wykańcza mały biznes
Knajpa była cienka
2023-07-25 19:40:54
- to i zdechła. "Niewidzialna ręka" działa, nawet "komuch" Wilczek to PO_jął. PO_nadto; – Tu się dobrze żyje. Rządzi ten PiS już 8 lat, ale tu się cały czas nieźle żyje. Drogi są, światło jest, można lecieć za granicę, nikt cię nie pobije na ulicy, do więzień nie wsadzają, nie rozstrzeliwują, więc zmobilizować ludzi, żeby poszli głosować na opozycję, to wcale nie jest prosta sprawa – powiedział Sierakowski. Mam "kasiore" i się odp..ta na co wydaję i u kogo.
@dojna zmiana
2023-07-25 18:16:31
Polityczne analogie są w tym wypadku na wyrost. Knajpa była cienka to i zdechła.
@ do@ Na to wygląda.
2023-07-25 17:55:03
Rozumiem. Ty nie narzekasz.Ty jesteś zwyczajnie ofiarą tefałenu.
do@ Na to wygląda...
2023-07-25 15:34:02
Ja nie narzekam , za to ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ...ŻŻŻŻŻŻŻAAAAAALLLL!
dojna zmiana
2023-07-25 15:10:41
Do zmanipulowanych pisowskich głów i tak nie dociera że jak padną przedsiębiorcy, to wszyscy odczujemy kryzys. Oni wciąż żyją w mentalnej komunie, gdzie prywaciarz to ten "zły pazerny kapitalista żerujący na zdrowym socjalistycznym organizmie". Jak to wsz prezes mlaskał "jak ktoś nie potrafi się utrzymać w tych warunkach, to widocznie sie nie nadaje do działalności". Tylko ze to pisowscy bandyci stworzyli te warunki, w których mało który biznes jest się w stanie utrzymać. Wszystko powoli pada
@ Na to wygląda...
2023-07-25 14:48:07
Ty się chwalisz ,czy się żalisz? Weź się do pracy "bizmesmenie" za dychę to ci się poprawi.
Szczecinianin
2023-07-25 14:39:55
Niebanalne miejsce i otoczenie. Jakiś pomysł na wnętrze. Stare dywany i meble wyeksploatowane dawno można było wymienić. mimo wszystko dziękuję za miłe chwile podczas kilku wizyt.
Alicja
2023-07-25 14:05:12
Pan właściciel nie poszedł z duchem czasu. Zatrzymał się 20 lat temu. To, że ten pan umie czarować to jedno a drugie, że nie umie zatrzymać klienta. Trzeba było trochę spuścić powietrze i ceny przystosować do realiów i menu. Jakoś jest wiele knajp które ceny mają nawet o wiele wyższe a stolik trzeba rezerwować o wiele wcześniej i jakoś nie zamykają się...Musi być świeżo, smacznie i miło a przede wszystkim z dobrych produktów. Przychodziłam tu na wątróbkę ponieważ robili wyjątkową
Na to wygląda...
2023-07-25 13:37:40
Kaczelnik i mafijka uduszą wszystko w tym kraju ( zwłaszcza biznes), na koniec mlaskacz zgasi światło i przekaże Wolskę Putlerowi, a za to wyznawcy wystawią mu pomnik.
Gozer Gozerian
2023-07-25 13:29:01
Jeżeli jedzenie smakuje tak samo jak wystrój lokalu, to i tak długo wytrzymali.
Oj tam, oj tam
2023-07-25 13:17:06
- zadziałało coś "niewidzialnego", (stawiam "Danielsa" dla tych co zgadną co to jest?) to "niewidzialne" działa od "sztandar wyprowadzić". Od tego czasu "ludzie głosują nogami" i płacą za swoje (ważne) PLN. P.S. - pamiętam jeszcze czasy gdy w Barze Extra idąc na piwo dostawałem tzw. "bon zerowy", który oddawałem przy wyjściu. Za "pyfko" płaciłem u barmanki. Na "ruskie" do ... Kebabów jeszcze nie było.
dziwne
2023-07-25 12:12:08
byłem tam jakieś 20 lat temu pamiętam że było drogo, nic specjalnego w menu i pusto, tylko ja i dziewczyna po czym zgodnie stwierdziliśmy, to ostatni raz tam. Pewnie bazowali tylko na tym że w zamku oraz przyjmowaniu różnych oficjeli, aktorów itp ale ile mozna tak ciagnąć ??? oby w tym miejscu coś fajnego powstało
Pytania
2023-07-25 11:51:40
Pytania są dwa: czy lokal działał na preferencyjnych warunkach i wszystko było fajnie dopóki się one nie skończyły, czy jednak restaurator został nieładnie potraktowany, bo właściciele pomieszczeń mają na oku innego wynajmującego? A może ceny w menu są zbyt wysokie i brak klientów lub lokal jest przereklamowany?
Piotr
2023-07-25 11:47:00
Miejsce klimatyczne,inne od większości restauracji.W czasach normalności gościłem tam często kiedy zjechała się rodzinka lub przy innych towarzyskich okazjach.Prawdą jest,że ceny w tym lokalu już"wówczas" do przyjaznych portfela nie należały porównując konkurencję.Lokal gościł głównie wycieczki zagraniczne.Jakość dań wówczas była na dobrym poziomie-widać było troskę o klienta.Jak jest obecnie nie wiem.Czy jakość idzie w parze z ceną-? Już tego nie sprawdzę, zwyczajnie mnie na ten lokal nie stać
Prezes i.lekarka
2023-07-25 11:36:01
Byliśmy tam raz kilka lat temu . Wciśnięto nam butelkę wina za horrendalna kwotę. Reszta też jak paragony grozy. Zabrakło owiecek do strzyżenia ?
To już druga restauracja na Marszałkowskim zamku która zakończyła działalność. Też z winy pisu czy z czynszów?
Dowidzenia
2023-07-25 11:08:26
Byłem 7 lat temu. 4 osoby. Stare porysowane meble, zniszczona podłoga. Przyszedł właściciel , coś zaczął czarować. Podał 1 talerz z kawałkami śledzia. Cena 500 zl za ten talerz.
Szczecinianka
2023-07-25 10:38:06
Byłam ostatnio w tej "restauracji" z zagranicznymi gośćmi. Myślałam, że ze wstydu się spalę, wszak mieści się w Zamku, reprezentacyjnym budynku Szczecina. Jedynie przystawki śledziowe można było zjeść z apetytem. Bagietka wyschnięta, na ponad 10 osób podanie kilku kromek to chyba jakieś nieporozumienie. Główny posiłek niedoprawiony, podany na papierze, który pod wpływem sosu rozmiękł i stanowił dodatek konsumpcyjny do potrawy. Żałosne to było.
Joanna
2023-07-25 10:29:58
a może z cenami przesadził jak zwykle
obserwator
2023-07-25 10:26:21
Współczesny Szczecin to bardzo specyficzne miejsce dla jakiegokolwiek biznesu, a w tematach kulinarnych to już można zapomnieć. Szczecin w swojej powojennej historii miał dwa kultowe miejsca Kaskada (no i jej tragiczny koniec) oraz Bar Extra (wiadomo śladu nie ma po nim) Niestety współczesny mieszkaniec grodu nad Odrą w tematach kulinarnych do szczęścia potrzebuje worek kartofli, kilo rąbanki, beczka kapuchy kiszonej ewentualnie słoik ogórków kiszonych no i przerośnięte pół litra !
!?
2023-07-25 10:12:34
Może zamykają się bo jest wszechobecny dobrobyt, nie muszą pracować. Albo się boją, że ktoś ważny przyjedzie, ... z granatnikiem :-)
Dotacja.
2023-07-25 10:05:28
Jest tak dobrze, że nie potrzeba u nas jakichkolwiek dotacji. Tych z UE przede wszystkim.
Jak to -
2023-07-25 09:51:53
taki dobrobyt w PL, jesteśmy najlepsi na świecie, inflacja maleje, inni mogą się uczyć, z Anglii wracają... . Co na to pinokio i gnom ?
???
2023-07-25 09:34:39
Skoro taka sławna i słynna to dlaczego się zamyka ? A może czeka na jakąś dotacje ?
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.