Środa, 13 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Grzechy zachodniopomorskich gastronomików. Bary, smażalnie, pizzerie pod lupą inspektorów

Data publikacji: 13 listopada 2024 r. 07:55
Ostatnia aktualizacja: 13 listopada 2024 r. 07:55
Grzechy zachodniopomorskich gastronomików. Bary, smażalnie, pizzerie pod lupą inspektorów
Inspektorzy skontrolowali smażalnie, bary, restauracje, pizzerie, lokale kuchni azjatyckiej, kebaby. Fot. Katarzyna LIPSKA-SOKOŁOWSKA  

Zamiast sera feta, tańszy i gorszy odpowiednik, limanda żółtopłetwa udająca solę, nagminne nieokreślanie w cenniku i menu gramatury potraw, paragony wprowadzające w błąd, bo uwzględniające zupełnie inne pozycje niż zakupił klient - to główne grzechy gastronomików z całego regionu, którzy właśnie zostali skontrolowani przez inspektorów Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Szczecinie.

Ostatnie planowe kontrole, jakie przeprowadzili inspektorzy WIIH u trzydziestu dwóch przedsiębiorców, przyniosły znów nieprawidłowości. Wykryto je u dwudziestu siedmiu gastronomików.

- Kontrolą objęto m.in. przedsiębiorców w Szczecinie, Świnoujściu, Gryficach, Stargardzie, Rewalu, Łukęcinie, Kołobrzegu, Koszalinie, Dźwirzynie, Mielnie. Inspektorzy skontrolowali smażalnie, bary, restauracje, pizzerie, lokale kuchni azjatyckiej, kebaby. Nieprawidłowości to głównie brak ilości potrawy w menu/cenniku. Stwierdzono również przypadki podmiany asortymentowej i nieprawidłowo wystawione paragony - wyjaśnia Beata Manios, rzeczniczka WIIH w Szczecinie.

Gastronomicy mają problem z rzetelnością obsługi

...
Zawartość dostępna dla Czytelników eKuriera
Pozostało jeszcze 70% treści.

Pełna treść artykułu dostępna w
eKurierze
z dnia 13-11-2024

 

Katarzyna Lipska-Sokołowska
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Gastro
2024-11-13 08:21:08
Może i drogo, za to słabej jakości.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA