Ceny ciast i ciasteczek już nie należą do niskich, ale widmo ich kolejnego wzrostu wcale nie jest tak odległe. Cukiernicy są bowiem w jeszcze gorszej sytuacji niż piekarze. Nie dość, że ponoszą coraz wyższe koszty energii, to drastycznie podrożały produkty: masło i inne tłuszcze, cukier, mąka, jaja. Pączek, drożdżówka, sernik to nie są przecież produkty pierwszej potrzeby. Konsument łatwo z nich zrezygnuje, a słodkie wypieki będzie przygotowywał w domu.
Jak drogie są surowce do wypieku ciast, klienci przekonali się Święto Odzyskania Niepodległości - rogale świętomarcińskie to tradycja, która przywędrowała do nas ze stolicy Wielkopolski. Jednak przed zjedzeniem rogala pełnego białego maku i orzechów skutecznie szczecinian odstraszyła… cena. Byli bowiem tacy wytwórcy, którzy życzyli sobie za smakołyk nawet 20 złotych - na kieszeń przeciętnej rodziny to wydatek ponad miarę, szczególnie gdy pomnoży się zakup np. razy cztery. Jednak to nie widzimisię cukierników, tak wysokie są koszty produkcji ciast, ciastek, pączków czy drożdżówek.
Już dziś za kilogram ciasta płacimy ponad 60 złotych,
...