Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto w religii chrześcijańskiej. Obfituje w wiele zwyczajów: święcenie pokarmów, malowanie jaj, śmigus dyngus. Większość znana jest od wieków i praktykowana do dziś, choć teraz niektórych z nich także dotyczą epidemiczne ograniczenia.
W zależności od tego, gdzie mieszkamy, możemy znać różne wielkanocne tradycje i zwyczaje, np. pogrzeb żuru i śledzia, wieszanie Judasza, Siuda Baba, kurek dyngusowy i śmiergust pucheroki, czy krzyżoki i przywołówki dyngusowe. To również powszechnie znane malowanie jajek, tyle że też wykonywane odmiennie w różnych regionach. W jednych to pisanki. W innych zaś kraszanki, zwane malowankami i byczkami. Z kolei nalepianki to zdobione kolorowymi wycinankami z papieru, a oklejanki to wydmuszki oklejone rdzeniem sitowia i kolorową włóczką.
Symbolem Opolszczyzny jest np. kroszonka, czyli zabarwione jajo zdobione metodą rytowniczą (drapane) tradycyjnymi ornamentami roślinnymi: palmami, kwiatami, liśćmi, których wzory są często spotykane także na haftowanych obrusach, strojach i w malarstwie
...