Środa 27 października 2021r. 
REKLAMA

Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej. Królowały pierogi [GALERIA]

Data publikacji: 2019-11-28 17:17
Ostatnia aktualizacja: 2019-12-26 23:04
Wojewódzki Konkurs Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej. Królowały pierogi
 

Trio pierogowe - takie danie zwyciężyło w X Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej, który w czwartek odbył się w Zespole Szkół nr 6 w Szczecinie. Jury składające się z szefów kuchni, najwyżej oceniło pierogi w trójbarwnym cieście - białym, zielonym i czerwonym - z rozmaitym farszem, z którego najbardziej zaskakującym był farsz z kaszanki własnego wyrobu.

Wykonali je uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Koszalinie: Oktawia Rajewska i Tomasz Brach (na zdjęciu). Drugie miejsce zajęły pierogi z sandaczem z orzechami włoskimi w cieście pietruszkowym w sosie z dzikiej róży. Wykonały je Agata Sarna i Nikola Ochocka z ZS Ponadpodstawowych w Gryfinie. Trzecie miejsce przypadło buraczanym pierożkom z dynią i kasztanami jadalnymi, które przygotowały uczennice ZS6 w Szczecinie: Nikola Harmoza i Zuzanna Winnicka.

Podczas jubileuszowych zmagań rywalizowali ze sobą uczniowie ośmiu szkół gastronomicznych z województwa zachodniopomorskiego Tematem były pierogi w różnych odsłonach. Nie zabrakło więc pierogów z ciasta w różnych kolorach: białym zielonym, czerwonym, które zabarwiał szpinak, natka pietruszki, buraki lub pomidory. Były one z rozmaitymi farszami: z warzyw, grzybów, ryb, mięsa, z dodatkiem kaszy a nawet orzechów. Pierogi też były różnorodne -  od polskich, dużych pierogów po malutkie włoskie ravioli.

Dwuosobowe zespoły miały 120 minut na przygotowanie popisowych dań. Oceniali  je profesjonaliści - szefowie kuchni: Andrzej Szylar, przewodniczący jury (restauracja w Apartamenty Onyx), Grzegorz Wocial (restauracja w Teatrze Małym), Mariusz Kuzio (restauracja Trattoria Toscana).

Renata Dziczkiewicz, organizatorka konkursu w ZS6 przyznała, że uczestnicy konkursu wykazali się dużą inwencją i kreatywnością. Konkurs był dowodem na to, że nawet tak klasyczne danie, jak pierogi może być wykwintne i zaskakujące w smaku.

Rozstrzygnięto także konkurs sztuki kelnerskiej pod hasłem "Coraz bliżej święta", w którym spośród zespołów z pięciu zachodniopomorskich szkół, nagrodzono najlepszych. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie ZS1 w Koszalinie: Sandra Matuszak i Filip Jabłoński (na zdjęciu), drugie - Oliwia Frydrych i Klaudia Przybysz z ZSP w Kamieniu Pomorskim, a trzecie Paula Czerniawska i Weronika Gotowiecka z ZS6 w Szczecinie. Nagrodzeni uczniowie wykazali się największą wiedzą w zakresie nakrywania stołu oraz umiejętnościami w podawaniu dań.©℗

Elżbieta KUBERA

Fot. Ryszard PAKIESER

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
Tylko teraz -50% na prenumertę eKuriera. KUP TERAZ