To w polskim światku winiarskim spore wydarzenie: w winnicy Turnau w Baniewicach odbyły się bardzo u nas rzadko przeprowadzane zbiory winogron z przeznaczeniem na wino lodowe. Zimowe zbiory trwały półtorej godziny – w nocy z czwartku na piątek (z 5 na 6 stycznia), od godz. 4 rano do 5.30. Czemu w nocy? Bo koniecznie musiały się odbyć, kiedy trzymał mróz – w Baniewicach było wtedy 8 stopni Celsjusza poniżej zera. Dwudziestu mocno opatulonych pracowników, zebrało 2375 kg owoców, z których powstanie bardzo w świecie cenione ice wine – na degustację pierwszych butelek trzeba będzie jednak poczekać do września. W winnicy Turnau wino lodowe jest robione po raz pierwszy. Wykorzystano do jego produkcji grona z białego szczepu Johanniter.
(lw)
Fot. Robert Stachnik (arch.)
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
koneser
2017-01-07 21:49:57
Wszystkie komentarze trafne. Pozdrawiam
Pan Witek
2017-01-07 16:08:46
Zgadzam się z przedmówcami. Wina z tej firmy nie są warte tak wysokiej ceny. Nikt nie lubi przepłacać za przeciętny produkt. Nawet snob.
Dan
2017-01-07 00:36:43
Trafne komentarze. Brawo!!!
Wino
2017-01-06 21:45:37
Aby wytwarzać dobre wino, najpierw trzeba bezgranicznie kochać kraj, w którym się je wytwarza.
Koneser
2017-01-06 20:47:56
Nie odkryli Ameryki.Wino typu eiswein robione jest w Niemczech i Francji od wieków.Chodzi o kryptoreklame firmy i winiarza w pierwszym pokoleniu.A cena jaka zwykle będzie za wysoka bo zawiera dodatek za nazwisko zięcia i teścia...
trochę?
2017-01-06 19:21:52
pewnie, jak w tej piwnicy, wino będzie trochę przecenione
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.