Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Wegetariański stół

Data publikacji: 16 kwietnia 2017 r. 11:28
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:38
Wegetariański stół
Fot. Robert Stachnik  

Statystyczny Kowalski nie wyobraża sobie świąt bez szynki, białej kiełbasy, mięsnych sosów i oczywiście dużej ilości przyrządzanych na różne sposoby jaj. Ale święta, także bardzo uroczyście, celebrują także wegetarianie, których w naszym kraju powoli, ale jednak systematycznie przybywa.

Fakt ten potwierdzają handlowcy, którzy równie systematycznie powiększają swoją ofertę kulinarną. Nie czynią tego bez powodu, bo na klientach, którzy nie jedzą mięsa i wędlin również można zarobić. Także przed świętami.

Ta oferta jest coraz bogatsza. Już każda duża galeria handlowa ma osobne stoiska, z których korzystają wegetarianie, a także weganie. Ale nie tylko oni, bo z tych stoisk korzystają także klienci jedzący mięso. Chcą spróbować wegetariańskich przysmaków, wzbogacają nimi swoją dietę, a kupowane w takich miejscach produkty traktują jako składnik „zdrowego odżywiania”. Poza dużymi galeriami handlowymi mniejsze sieci handlowe i dyskonty, także zauważają „bezmięsnych”. A są przecież jeszcze sklepy wyspecjalizowane w produktach bezmięsnych i wegańskich i lokale gastronomiczne z taką samą ofertą.

Co zatem kupuje wegetarianin na świąteczny stół? To oczywiście zależy od jego upodobań kulinarnych. Ale na pewno na jego stole pojawia się wiele produktów zbożowych, warzyw i owoców. Nie brakuje także na tym stole potraw tradycyjnych, tylko przyrządzanych na bazie produktów bezmięsnych. Może to być np. sałatka w stylu greckim, w której ryby zastępuje smażone tofu. Bigos z kwaszonej kapusty można wzbogacić „kostką sojową”, która pełni w tym przypadku rolę „kiełbasy”. Inne produkty (np. papryka, suszone grzyby) i przyprawy są takie same jak w przypadku tradycyjnego bigosu. Na wegetariańskim świątecznym stole nie zabraknie zapewne także pasztetów z warzyw i pysznych humusów, które są w bardzo bogatej ofercie. Zatem – smacznego!

(mos)

Fot. Robert Stachnik

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

pyszny humus
2017-04-18 07:14:00
czyli bezpostaciowe, organiczne szczątki w różnym stadium mikrobiologicznego i fizykochemicznego procesu rozkładu, głównie roślinne, nagromadzone w glebach, albo na jej powierzchni (np. w lesie) - idealna nazwa dla wegetariańskiego "dania"
Biesiadnik
2017-04-17 09:44:07
A buraki przerobić na sznycle

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA