Na placu przy Latarni Morskiej w Niechorzu trwa wyjątkowe święto smaku, tradycji i dobrej zabawy nad Bałtykiem.
Podczas imprezy przy latarni morskiej odbywa się XXII Konkurs na najlepszą potrawę śledziową pn. „Smaki Śledzia Bałtyckiego”. Imprezie towarzyszą występy, gry i zabawy dla dzieci, jarmark rozmaitości oraz tradycyjne potrawy regionalne. Morskiemu klimatowi sprzyja muzyka na żywo w wykonaniu zespołów szantowych i Chóru Amber Singers. Impreza cieszy się dużym zainteresowaniem.
A jak zapowiada się tegoroczny sezon w Niechorzu? Zapytaliśmy o to wójta Rewala Konstantego Tomasza Oświęcimskiego.
- Sezon jest wypadkową wielu różnych okoliczności. Przede wszystkim musi być dobra pogoda, ludzie muszą być zadowoleni i mieć pieniądze. I musi być oczywiście klimat w tych miejscowościach, do których zamierzają przyjechać - mówi wójt Rewala Konstanty Tomasz Oświęcimski. - Dla tych wszystkich, którzy odwiedzają nas nie tylko latem, ale również przez cały rok, ponieważ gmina Rewal funkcjonuje przez cztery pory roku, a wakacje są taką kulminacją tych naszych działań, m.in. dzisiaj, tutaj na święcie tradycyjnego śledzia bałtyckiego możemy spotkać się z turystami, którzy przyjadą z różnych miejsc naszego kraju i to nas cieszy. Cieszymy się, że mamy stałe grono naszych sympatyków. Trochę się powiększa to grono sympatyków, my to widzimy, cieszymy się, że wybierają gminę Rewal i piękne miejscowości w naszej gminie. Zawsze służą naszym turystom i tym wszystkim, którzy przyjeżdżają na kilka dni, na dwa dni i na weekendy, a nieraz i na dłużej, nad piękny polski Bałtyk. Mamy szantowy morski klimat, dużo potraw rybnych, jest piękna muzyka, szanty, chór Amber Singers, który tradycyjnie rozpoczyna to nasze święto śledzia bałtyckiego. Cieszymy się, że pod tą naszą piękną latarnią morską, elementem niesłychanie morskim, będziemy świętować już po raz 22.
W tym roku nie będzie tradycyjnego paprykarza. Mistrz kucharski Robert Bochenko przygotowuje nową potrawę. Będzie to „ryba po niechorsku”.
(sd)