Piątek, 19 lipca 2024 r. 
REKLAMA

To dzień szczecińskiego pasztecika

Data publikacji: 20 października 2022 r. 08:27
Ostatnia aktualizacja: 21 października 2022 r. 15:19
To dzień szczecińskiego pasztecika
Fot. Tomasz Tokarzewski  

- Zapraszamy na paszteciki, szczególnie w dniu ich święta. To tradycyjny przysmak wytwarzany z produktów o najwyższej jakości. Recepturę utrzymujemy już ponad 50 lat, co doceniają konsumenci - mówi Bogumiła Polańska, właścicielka baru „Pasztecik”. Kultowy bar przy al. Wojska Polskiego 46 w czwartek, 20 października, świętuje 53. urodziny szczecińskiego pasztecika.

Historia pasztecika szczecińskiego sięga końca lat 60. XX wieku. Ówczesna Szczecińska Spółdzielnia Społem otrzymała w 1969 roku z radzieckiego demobilu maszynę służącą do wyrabiania „pierożków”, nazwanych pasztecikami. Najbardziej popularnym nadzieniem był farsz mięsny, jednak w latach 80. produkowano także paszteciki z masą jajeczną i rybną oraz z twarożkiem na słodko lub słono. Dziś, oprócz mięsnych, w sprzedaży dostępne są także z pieczarkami i żółtym serem.

Szczeciński pasztecik w grudniu 2010 r. został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych. 

Receptura tego przysmaku oparta jest tylko na naturalnych produktach i metodach dojrzewania ciasta drożdżowego. Jej tajemnica kryje się w proporcjach i odpowiednim sposobie mieszania składników. Prawdziwy serwowany jest prosto z maszyny służącej do jego wypieku.

Pierwszy bar „Pasztecik” został otwarty w październiku 1969 roku, przy alei Wojska Polskiego 11, vis a vis kina „Kosmos”. Sześć lat później przy al. Wojska Polskiego 46 powstał kolejny bar, oferujący drożdżowe wypieki i do dziś pozostał jedynym miejscem serwującym wyroby według niezmiennej receptury. Bar „Pasztecik” spod numeru 11 przeniósł się pod numer 46, do swojej filii, ponieważ pawilony, w których się mieścił, zostały wyburzone na początku lat 90.

(k)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@ Lipa
2022-10-21 14:13:09
To idź do żabki po parówkę. Ja wolę pasztecika bo choć tradycja kosztuje to powinno się wspierać szczeciński biznes.
Do Aldona
2022-10-21 12:07:53
Ja uwielbiam te na Wojska Polskiego, bo mam bliżej :) Może też dlatego, że mięso jest nie gotowane, a przesmażane, takie preferuję, trochę inaczej doprawiane, pieczone w głębokim tłuszczu tak jak na prawdziwy produkt tradycyjny przystało. Nigdy, a spożywam dwa, trzy razy w tygodniu, nie miały w sobie nadmiaru tłuszczu. Taki produkt, taka tradycja, taki klimat tego baru.
Aldona
2022-10-21 10:49:18
A ja kupuję przy Hali Piastowskiej. Są smaczniejsze, mniej tłuste, mięsa w środku na całej długości pasztecika i robione są z gotowanego mięsa i dobrze przyrządzone. Te na Wojska Polskiego teraz się zepsuły. Przesolone, mało mięsa i sporo tłuszczu.
Do Lipy :)
2022-10-21 09:43:57
Ceny jedne z najniższych w Szczecinie, aby tylko nie podskoczyły przez zwyżki prądu. Życzmy temu punktowi, aby się rozwijał.
Do czyli ... ?
2022-10-21 08:31:00
Popieramy polski, szczeciński produkt tradycyjny, wytworzony na maszynie wyprodukowanej na obecnie bronionej przed Rosją Ukrainie.
@Uprzedzam
2022-10-20 20:33:36
coś w tym jest. Ja wyrzuciłem zapasy ruskiego kawioru.
Uprzedzam
2022-10-20 19:01:53
Modlę się aby wlascicielka po tym artykule nie miała kłopotów. Skoro Rosja to teraz największy wróg suwerena to taka informacja że jedzą paszteciki wyprodukowane na sowieckiej maszynie może narobić kłopotów sprzedawcom.
@;/
2022-10-20 17:31:33
W końcu paszteciki będą sprzedawane tylko na aukcjach internetowych, dla bogatych koneserów i miłośników historii Ciecina. Cała maszyna znajdzie miejsce w Centrum Dialogu Przełomy.
;/
2022-10-20 15:27:22
@Kris- przy hali piastowskiej obok manhatanu są paszteciki i działa od wielu lat, bardzo dobre i barszcz solidny,
na WP
2022-10-20 15:27:15
i tak są zdecydowanie lepsze niż w centrach handlowych. Ceny pasztecików jednakowoż zwalają z nóg. 6 zł za sztukę, gdzie sam zjadam 3-4. Równia pochyła.
;/
2022-10-20 15:25:56
@entuzjasta: działa na bulwarach obok lastadii :)
Loompik niebuszewo
2022-10-20 15:07:57
Nawet jeżeli nie chcecie tam zjeść, to warto wejść do środka i zobaczyć autorska mozaikę ścienna. Kiedyś arcjitekci wnętrz projektowali niepowtarzalne rzeczy. Obecnie wielu projektantów wciska gotowe obrazki, taka masówka z angielskimi mądrościami Ala koeljo.
Lipa
2022-10-20 13:28:48
CENY Z KOSMOSU .. NIE DAJMY SIE ZWARIOWAC .. ALBO ZPLAYTUJA ALBO OPUSZCZA Z CENY .. NIE LUBIE PRZEPŁACAĆ
entuzjasta
2022-10-20 13:20:44
W pasztecikach brakuje klientów, bo umieją liczyć. Ponieważ pasztecik został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, pazernym nierobom może się wydawać, że nie splajtują. Przypominam o tym, że legendarny Chief długo dusił się w cenowych konwulsjach i we własnym smrodzie, aż w końcu zdechł przy entuzjastycznej absencji klientów.
Czyli...?
2022-10-20 10:30:28
"Wspierajmy i PO-pierajmy dalej" - Ruski pasztecik... ??
Kris
2022-10-20 10:14:11
W Sz-n nie ma już dobrych pasztecików i dobrego barszczu jak kiedyś. Większość latała na Wojska a ja wolałem u siebie, po co latać przez pół miasta jak miało się te same a moim zdaniem lepsze pod nosem. Przy Hali Piastowskiej to były Paszteciki i ten barszcz mmmm teraz po Hali i na Wojska zostały tylko wspomnienia i Legendy niestety ;( Nie rozumiem tego fenomenu wcześniej taniej,więcej pyszniej a teraz słabo-średnio,mało (mikro) a cena nawet 2x wyższa (tak wiem inflacja) ale bez przesady :\
Sto lat!
2022-10-20 09:56:10
Szkoda, że lokal, który miał szansę stać się gastronomicznym symbolem Szczecina, uzyskuje oceny takie, jak w komentarzach. Wiele osób tak uważa, czyli jednak musi być w tym prawda. W opiniach przewija się nawet stosunek pracowników do klienta, czy mylenie zamówienia, co jest niedopuszczalne w biznesie. Jednego, raz na jakiś czas, można zjeść, ale tylko jako małą przekąskę w ramach sentymentu za "kiedyś to było".
Szczecinianin
2022-10-20 09:52:18
Ja w przeciwieństwie do wszystkich marudzących tu malkontentów cieszę się, że Pasztecik przetrwał do dnia dzisiejszego i z przyjemnością od czasu do czasu zachodzę sobie tam coś przekąsić. Teraz też to zrobię.
Tylko wspomnienia
2022-10-20 09:21:19
Niestety, od dobrych kilku lat pasztecik na Wojska Polskiego jedzie już tylko na legendzie. To, że ceny idą w górę, jeszcze można zrozumieć, niestety znacznie szybciej jakość produktu leci w dół. Takich pasztecików, jak kiedyś, w Szczecinie już nie ma...
hi hi hi
2022-10-20 09:12:20
kiedyś to był pasztecik z farszem który było widać , a teraz to jest tylko ślad po farszu
abc
2022-10-20 08:45:35
jak na fastfood i zamiennik obiadu to cena zdecydowanie ZA WYSOKA (3 paszteciki i troche koncetratu barszcz do popicia to rownowartosc porządnego dwudaniowego obiadu w Turyscie)! a na jednorazowa przekaske przegrywa z ogolnodostepnymiu hotdogami z Zabki ;)
Pasztet
2022-10-20 08:38:37
Nie podano ceny, która w tym dniu powinna być niższa od standardowej, a nigdy nie jest.
;/
2022-10-20 08:35:24
Niestety na wp nie jest tak dobry jak kiedys a barszcz to w ogole porazka, najlepszy pasztecik i barszcz na niebuszewie przy hali piastowskiej

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA