Choć sezon na lody na dobre jeszcze się nie rozpoczął, to jednak kolejki do rzemieślniczych lodziarni się ustawiają, wszak powoli już otwierają swoje podwoje. Szczecinianie mają w czym wybierać, a lodowe smakowitości znane są w całej Polsce. Z pierwszym miejscem w I Mistrzostwach Polski na najlepsze lody rzemieślnicze Gelato Poland w Katowicach wrócili właśnie bracia Adam i Piotr Luboccy z Artisanu.
Rzemieślnicy z Artisanu goszczą na naszych łamach nie pierwszy raz. W Gelato Festival World Masters – międzynarodowym konkursie, który od 2017 roku przemierza świat w poszukiwaniu najdoskonalszych smaków lodów, także brała udział lodziarnia Lubockich. Ich lody wegańskie o smaku chlebowca z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką podbiły w 2021 roku podniebienia włoskich jurorów i znalazły się w finale tego prestiżowego konkursu.
W Katowicach w miniony weekend w konkursowe szranki stanęło osiem dwuosobowych drużyn. W finale dwie najlepsze drużyny otrzymały „black box”, w nim znajdowały się trzy tajemnicze składniki, które musiały zostać wykorzystane w finałowej kompozycji. Temat kompozycji oraz technika wykonania były całkowicie dowolne, co dało drużynom swobodę twórczą i możliwość zaprezentowania swojego niepowtarzalnego stylu. Pierwsze w takiej kategorii mistrzostwa to nie tylko okazja do rywalizacji, ale również do podziwiania kreatywności i umiejętności najlepszych rzemieślników tworzących lody.
Mistrzowie z Artisanu zajęli I miejsce. Na swojej stronie w mediach społecznościowych napisali: – Uff… Emocje opadły, więc na spokojnie możemy się pochwalić wczorajszym sukcesem. To już kolejna nagroda za nasze rzemieślnicze lody. Rozpiera nas duma!
(kel)