Wtorek 31 stycznia 2023r. 
REKLAMA

Spis nietoperzy w Puszczy Bukowej

Data publikacji: 2021-01-21 20:17
Ostatnia aktualizacja: 2021-01-21 20:27
Spis nietoperzy w Puszczy Bukowej
Fot. Marcin Dziubak (Nadleśnictwo Gryfino)  

W ramach Dekady Spisu Nietoperzy przedstawiciele Nadleśnictwa Gryfino (Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Szczecinie) wraz z członkami Zachodniopomorskiego Towarzystwa Chiropterologicznego „Mopek” oraz Szczecińskiego Stowarzyszenia Przygodowego „Za Horyzont” liczyli nietoperze hibernujące w wybranych zimowiskach Leśnego Kompleksu Promocyjnego „Puszcze Szczecińskie”.

Hibernacja, to stan w którym nietoperze spędzają zimę, polegający na znacznemu spowolnieniu wszelkich procesów życiowych i obniżeniu temperatury ciała do temperatury otoczenia.

- W obiektach starej „Prochowni” położonej w Puszczy Bukowej na terenie Nadleśnictwa Gryfino stwierdzono występowanie przedstawicieli czterech gatunków (mopek zachodni, gacek brunatny, mroczek późny i nocek Natterera). Natomiast w powojskowych obiektach nazywanych zwyczajowo "silosami" odnotowano nietoperze należące do pięciu gatunków (mopek zachodni, mroczek późny, nocek Natterera, nocek rudy i karlik malutki). Wszystkie gatunki nietoperzy występujące w Polsce objęte są ochroną prawną. Cieszy zatem tak liczna ich obecność w puszczy - mówi Marcin Dziubak z Nadleśnictwa Gryfino.

Nietoperze w Puszczy Bukowej

Co potrafią nietoperze?

Nietoperze są jedynymi ssakami zdolnymi do aktywnego lotu. Ich skrzydła składają się z wydłużonych palców przedniej kończyny, przedramienia, ramienia oraz błony lotnej. Zdolność zwisania zawdzięczają specjalnym połączeniom blokowym między kośćmi, więzadłami i pazurami. Dzięki tej budowie pozycja zwisu nie wymaga żadnego wysiłku mięśni, a co za tym idzie nie powoduje utraty energii. Większość nietoperzy posiada wydatne uszy z wystającym płatem skórnym tzw. koziołkiem, ponieważ słuch jest ich podstawowym zmysłem przy orientacji w przestrzeni i zdobywaniu pokarmu. Wykorzystują w tym celu echolokację, polegającą na wysyłaniu przez nie ultradźwięków, które odbite od przeszkód czy zdobyczy wracają jako echo do ucha, informując o świecie zewnętrznym.

Nietoperz w Puszczy Bukowej

Podstawowym pokarmem naszych krajowych nietoperzy są owady, na które polują w nocy. Większość nietoperzy ma bardzo małe oczy, gdyż organy te u gatunków posługujących się echolokacją ulegają uwstecznieniu. Doskonałe oczy posiadają tylko nietoperze nie mające dobrze rozwiniętej zdolności echolokacji (np. rudawkowate).

Nietoperze są małymi zwierzętami, masa ich mieści się w granicach 1,7 g (ryjkonos malutki Craseonycteris thonglongyai) do 1,6 kg (rudawka olbrzymia Pteropusgiganteus). Rozpiętość skrzydeł tych największych dochodzi do 170 cm. Natomiast masa większości krajowych gatunków mieści się w granicach od 5 do 10 g, a rozpiętość skrzydeł od 20 do 40 cm.

Oprac. (k)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Uwaga tylko...!
2021-01-21 21:14:06
Na Wirus/y ktore Nietoperze maja i w sobie i moga roznosic i pozostawiac po sobie...!!

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA