Sobota, 19 kwietnia 2025 r. 
REKLAMA

Smaki Pomorza Zachodniego. Rusza Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Data publikacji: 19 kwietnia 2025 r. 15:45
Ostatnia aktualizacja: 19 kwietnia 2025 r. 15:45
Smaki Pomorza Zachodniego. Rusza Nasze Kulinarne Dziedzictwo
W 2024 r. „Perłą” doceniono pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego, w tym dargobądzki paprykarz. Fot. Anna GNIAZDOWSKA  

Rusza konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Mieszkańcy województwa będą mieli więc kolejną okazję, by podzielić się swoimi pomysłami. Do 31 lipca br. jest czas na przesłanie zgłoszenia z opisem przygotowanego specjału.

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” to konkurs z długoletnią tradycją. Jego głównym celem jest gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Organizatorami konkursu są Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie oraz Urzędy Marszałkowskie.

Co roku kolejne zgłoszenia do konkursu  pokazują kulinarne historie i bogactwo smakowe naszego regionu.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” promuje regionalne i lokalne produkty żywnościowe. Często zgłoszenie do niego jest pierwszym etapem do uzyskania wpisu na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz w skali europejskiej do zdobycia takich certyfikatów jak: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne.

W 2024 roku na poziomie regionalnym komisja konkursowa doceniła takie produkty z województwa zachodniopomorskiego jak: szynka pradziadka, miód drahimski wrzosowy, pasztet z dziczyzny, dżem z czerwonej porzeczki, konfitura cebulowa zachodniopomorska, kołacz woliński, szarlotka wolińska, podpiwek z Wyspy Wolin, nalewka z czarnej porzeczki oraz pierogi z wędzonym linem.

W konkursie na poziomie wojewódzkim udział może wziąć każdy, kto przedstawi żywnościowy produkt regionalny: surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Muszą być one związane z określonym obszarem geograficznym oraz charakteryzować się szczególnymi cechami związanymi z regionem, z którego pochodzą. Ponadto powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z kultywowanych zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Produkty będą oceniane w następujących kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne.

Na szczeblu wojewódzkim za przebieg kulinarnych zmagań odpowiada Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, który do 31 lipca 2025 roku będzie przyjmował zgłoszenia do konkursu. Formularz zgłoszeniowy i wszystkie potrzebne dane dostępne są na stronach internetowych: https://wrir.wzp.pl oraz https://zodr.pl.

Finał wojewódzkiej części konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się 7 września 2025 roku w Ogrodach Przelewice – Zachodniopomorskie Centrum Kultury Obszarów Wiejskich i Edukacji Ekologicznej. Komisja konkursu, po ocenie i degustacji zaprezentowanych podczas finału wojewódzkiego produktów przyzna po jednej nagrodzie głównej w każdej z kategorii oraz wyróżnienia.

Podczas wojewódzkiego finału przyznawane będą nominacje do prestiżowej nagrody kulinarnej „Perła”. O taką nominację mogą ubiegać się produkty, które otrzymały nagrodę lub wyróżnienie w poprzednich edycjach konkursu. Produkty, które otrzymają „Perłę”, reprezentować będą Pomorze Zachodnie podczas ogólnopolskiego finału konkursu, który odbędzie się 26 września 2025 roku podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu.

W 2024 r. „Perłą” doceniono pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego. To: chleb dębnowski (Aneta i Stanisław Dobropolscy), dargobądzki paprykarz (Marzena Szulińska KGW Dargobądz), miód gryczany (Miody Puszczy Barlineckiej), piwa połczyńskie (Browar Połczyn-Zdrój) oraz szynka wędzona wieprzowa (Alicja i Jana Springer).

(K)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

klepka
2025-04-19 18:54:41
Dagroboądzki czy Dargobądzki Piękna reklama !!! Dziedzictwo poetyckie
@Wszystkiego dobrego
2025-04-19 18:30:12
Ogórek kiszony - nasza perła i dziedzictwo. Super.
Wszystkiego dobrego
2025-04-19 16:08:01
Ale nie za poetycko to ? PERŁY! DZIEDZICTWO! (?).

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA