sobota, 07 grudnia 2019.
Strona główna > Wiadomości > Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!
Data publikacji: 2019-09-30 16:18
Ostatnia aktualizacja: 2019-09-30 17:22
Wywietleń: 910 418363

Z czterema kulinarnymi Perłami wróciła reprezentacja Pomorza Zachodniego z Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W kategorii potrawa regionalna kolejny rok z rzędu triumfowali młodzi kucharze z Zespołu Szkół Nr 6 im. M. Reja w Szczecinie.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jurorzy rokrocznie doceniają prestiżowymi „Perłami” produkty i dania, które nie tylko smakują, ale są także przyrządzane według tradycyjnej receptury i z lokalnych produktów. Nominacje do „Perły” poznaliśmy podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana na poznańskich targach „Smaki Regionów”, które w poniedziałek (30 września) dobiegają końca.

– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Każdy produkt czy danie jest wyjątkowe, a swoim smakiem zachwyca nie tylko mieszkańców, ale także i turystów – podkreśla wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Polski łosoś jurajski (Jurassic Salmon sp. z o.o.) zdobył Perłę 2019 w kategorii produkt regionalny. W tej samej kategorii laureatem został także chleb morski z Bobolic, wypiekany w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Bobolicach oraz białe wino gronowe Sydonia – specjał Sebastiana i Dagmary Pilczuków z Winnicy Sydonia. Warto dodać, że w ub.r. w konkursie doceniono wino czerwone gronowe Sydonia.

Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąg łososiowy w kapuście włoskiej – to danie zdobyło Perłę 2019 w kategorii potrawa regionalna. Autorami kulinarnej wariacji są młodzi kucharze z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. To już kolejna kulinarna Perła dla tej szczecińskiej szkoły. W 2018 r. podniebienia jurorów podbiła przygotowana przez uczniów aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem, roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym i placuszki z kapusty kiszonej z beczki. Zasługi szkoły w wyszukiwaniu i promowaniu produktów regionalnych i tradycyjnych doceniono w tym roku w sposób szczególny. Szkoła otrzymała specjalne wyróżnienie – „Klucz do polskiej spiżarni” oraz nagrodę specjalną Prezydenta RP.

Reprezentacja Pomorza Zachodniego wróciła z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

(reg)

Fot. UMWZ

Na zdjęciu: Nagrodzone kulinarną Perłą danie młodych kucharzy z ZS Nr 6 w Szczecinie

 

 

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
9
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wielka Parada Mikołajów

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy obowiązek tworzenia korytarza życia i jazdy na suwak zwiększą bezpieczeństwo na drogach?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie