poniedziałek, 06 lipca 2020.
Strona główna > Wiadomości > Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!
Data publikacji: 2019-09-30 16:18
Ostatnia aktualizacja: 2019-09-30 17:22
Wywietleń: 1176 418363

Z czterema kulinarnymi Perłami wróciła reprezentacja Pomorza Zachodniego z Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. W kategorii potrawa regionalna kolejny rok z rzędu triumfowali młodzi kucharze z Zespołu Szkół Nr 6 im. M. Reja w Szczecinie.

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jurorzy rokrocznie doceniają prestiżowymi „Perłami” produkty i dania, które nie tylko smakują, ale są także przyrządzane według tradycyjnej receptury i z lokalnych produktów. Nominacje do „Perły” poznaliśmy podczas regionalnego finału konkursu kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w maju 2019 r. na Wałach Chrobrego w Szczecinie. Prestiżowa nagroda została przyznana na poznańskich targach „Smaki Regionów”, które w poniedziałek (30 września) dobiegają końca.

– Pomorze Zachodnie to region ciekawych i niepowtarzalnych smaków. Każdy produkt czy danie jest wyjątkowe, a swoim smakiem zachwyca nie tylko mieszkańców, ale także i turystów – podkreśla wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

Polski łosoś jurajski (Jurassic Salmon sp. z o.o.) zdobył Perłę 2019 w kategorii produkt regionalny. W tej samej kategorii laureatem został także chleb morski z Bobolic, wypiekany w Gminnej Spółdzielni Samopomoc Chłopska w Bobolicach oraz białe wino gronowe Sydonia – specjał Sebastiana i Dagmary Pilczuków z Winnicy Sydonia. Warto dodać, że w ub.r. w konkursie doceniono wino czerwone gronowe Sydonia.

Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami z farszem z białej kiełbasy i powideł śliwkowych oraz pstrąg łososiowy w kapuście włoskiej – to danie zdobyło Perłę 2019 w kategorii potrawa regionalna. Autorami kulinarnej wariacji są młodzi kucharze z Zespołu Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. To już kolejna kulinarna Perła dla tej szczecińskiej szkoły. W 2018 r. podniebienia jurorów podbiła przygotowana przez uczniów aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem, roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym i placuszki z kapusty kiszonej z beczki. Zasługi szkoły w wyszukiwaniu i promowaniu produktów regionalnych i tradycyjnych doceniono w tym roku w sposób szczególny. Szkoła otrzymała specjalne wyróżnienie – „Klucz do polskiej spiżarni” oraz nagrodę specjalną Prezydenta RP.

Reprezentacja Pomorza Zachodniego wróciła z Poznania także z Medalem Targów Smaki Regionów. Nagrodzono Gospodarstwo Rolne Malinowy Ogród Teresa Ambroziak za sok „Malinowa Rozkosz”.

(reg)

Fot. UMWZ

Na zdjęciu: Nagrodzone kulinarną Perłą danie młodych kucharzy z ZS Nr 6 w Szczecinie

 

 

Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków! Cztery „Perły” i medal dla zachodniopomorskich przysmaków!

Komentarze

Dodaj komentarz

logo hejt stop
Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
14
na godz. 03:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Filmy

#GaszynChallenge Kurier Szczeciński dla Franka Kępy

Nekrologi

Sonda

Czy zagłosujesz w drugiej turze wyborów prezydenckich?

 

W Kurierze Szczecińskim
Pierwsza strona
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do eKuriera
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie