Sobota, 23 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Ruszają „Środy w ŚRODKU”. Stworzyć ogródek gastronomiczny przy lokalu

Data publikacji: 01 marca 2023 r. 10:38
Ostatnia aktualizacja: 01 marca 2023 r. 13:02
Ruszają „Środy w ŚRODKU”. Stworzyć ogródek gastronomiczny przy lokalu
Jesteś mieszkańcem Śródmieścia i masz pomysł na zagadnienie, które może stać się tematem Środy w ŚRODKU? Organizatorzy zachęcają, by je zgłaszać. Fot. Marcin CHRUŚLIŃSKI  

„Środy w ŚRODKU” to cykl cotygodniowych spotkań, do udziału w których zapraszani są eksperci, aktywni mieszkańcy i doświadczeni przedsiębiorcy, by w kameralnych warunkach podzielili się swoją wiedzą. Na pierwszy ogień idą tematy przygotowane z myślą o osobach prowadzących w Śródmieściu lokale gastronomiczne.

O co zadbać, by zgodnie z prawem zmieniać najbliższe otoczenie? Jak znaleźć środki na remont kamienicy? Jak zorganizować wydarzenie na swoim podwórku? Jak przygotować wniosek do Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego? To tylko część pytań, które ekipa ŚRODKA Śródmiejskiego Punktu Sąsiedzkiego w Szczecinie zada zaproszonym do udziału w „Środach w ŚRODKU” gościom. Każda środa to spotkanie z inną osobą i innym tematem. Spotkania będą miały formę bezpłatnych konsultacji, a skorzystać może każdy.

– W ciągu kilku lat naszej działalności upewniliśmy się, że warto koncentrować się na wsparciu najbardziej aktywnych mieszkańców – przedsiębiorców, twórców, przedstawicieli lokalnych społeczności. To oni są motorem zmian w najbliższym otoczeniu – tłumaczy Paulina Stok-Stocka ze ŚRODKA Śródmiejskiego Punktu Sąsiedzkiego. – Często mają pytania, które najlepiej zadać tym, którzy albo przeszli tę samą drogę, albo na co dzień działają w danym obszarze. Stąd wziął się pomysł na Środy w ŚRODKU.

Pierwsze trzy środowe spotkania dotyczyć będą kwestii, którą już teraz powinni zająć się przedsiębiorcy pragnący latem obsługiwać swoich gości na świeżym powietrzu, czyli ogródków gastronomicznych. Jakich formalności należy dopilnować, o co zadbać organizacyjnie i logistycznie. Wreszcie jakie rośliny wyciszą przestrzeń ogródka, zniosą miejski upał i będą współgrały z otoczeniem.

Pierwsze spotkanie już 1 marca z Krzysztofem Rachwalskim – lokalnym przedsiębiorcą, właścicielem śródmiejskich lokali gastronomicznych: Spotkanie, RAY.aperitivobar, Wiarus – który podpowie, o co należy zadbać już teraz i jak radzić sobie z ewentualnymi trudnościami po drodze. Tydzień później (8 marca) o formalnych aspektach, czyli co zrobić, by ogródek powstał legalnie, opowie Maciej Sochanowski – inżynier budownictwa drogowego. Start o godz. 18 w ŚRODKU (ul. bł. Królowej Jadwigi 43/u1), nie obowiązują zapisy.

Organizatorzy zachęcają mieszkańców Śródmieścia, by zgłaszali pomysły na zagadnienia, które mogą stać się tematem Środy w ŚRODKU. E-mailowo (kontakt@srodek.szczecin.pl), za pomocą komunikatorów na Facebooku lub Instagramie lub osobiście w trakcie dyżurów w ŚRODKU (wtorek i środa od 17 do 19).

– To działanie ma służyć mieszkańcom i chętnie dodamy do naszego planu te kwestie, które mogą pomóc szczecinianom lepiej i aktywniej działać w Śródmieściu – zachęca Marcin Chruśliński ze ŚRODKA.

(K)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

xxx
2023-03-01 11:47:06
do Eleonora - dokładnie, brawo za zwrócenie uwagi.
Biznes
2023-03-01 11:08:24
W biznesie nie ma recepty na sukces - wszystko zależy od szczęścia, indywidualnego podejścia, profilu działalności, lokalizacji, pracowników, czy układów. Inaczej myślą tylko ci, którzy nie mają doświadczenia w biznesie i wierzą w "kołczów".
typowe
2023-03-01 10:51:29
Czyli suma sumarum jak wydoić publiczne pieniądze na prywatne cele.
Eleonora
2023-03-01 10:43:03
Stary polski zwyczaj to jedzenie przy stole bez nakrycia głowy.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA