Sobota, 23 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Radni Zielonych do gastronomików: Złóżcie wnioski przed majówką!

Data publikacji: 23 kwietnia 2021 r. 16:14
Ostatnia aktualizacja: 25 kwietnia 2021 r. 18:19
Radni Zielonych do gastronomików: Złóżcie wnioski przed majówką!
Remedium na kryzys w branży mogą się stać ogródki gastronomiczne - te z powodzeniem funkcjonowały w pandemii już w minionym roku. Fot. Katarzyna Lipska-Sokołowska  

Niemal osiem miesięcy gastronomicy nie mogą normalnie pracować. Właściciele lokali liczą dziś starty liczone w  miliardach złotych.  Rosną także ich długi, a nadziei na odmrożenie na razie nie widać.  Poluzowanie rządowych obostrzeń dla najdłużej zamkniętej branży i kwestia wsparcia właścicieli lokali gastronomicznych w nadchodzących tygodniach w zakresie ułatwienia prowadzenia działalności stały się przedmiotem troski radnych Partii Zielonych.

-  Opcja  działania wyłącznie na wynos nie wystarcza, by przetrwać ten trudny okres – mówił na konferencji prasowej Przemysław Słowik – współprzewodniczący Zielonych w Szczecinie, radny Rady Miasta Szczecin. – Kierujemy więc apel do gastronomii, jak mogą zacząć działać.

Dane zatrważające

Dane dla branży są zatrważające - podliczył je Główny Urząd Statystyczny: straty to ponad dwa miliardy złotych, zaległości sięgają 700 milionów złotych a liczba windykacji wzrosła o 500 procent. Od kwietnia do września ubiegłego roku ponad 2 tysiące firm zamknęło podwoje, ponad 4 tysiące przedsiębiorców zawiesiło działalność. Sytuacja na szczecińskim rynku gastronomii jest równie dramatyczna jak w całym kraju. Bezpowrotnie znikają kolejne lokale.

- Obserwujemy kompletną zapaść branży gastronomicznej. Sytuacja stała się kulą u nogi dla właścicieli firm, którzy jeśli nie zatonęli, to pompują ostatnie resztki oszczędności  w swoje biznesy, by utrzymać się na powierzchni – stwierdził Andrzej Radziwinowicz - sekretarz Zielonych w Szczecinie, Radny Osiedla Arkońskie-Niemierzyn.

Czas na wsparcie samorządu

Koszty prowadzenia lokalu, mimo zamknięcia, są ogromne wyliczali radni – średnio to 50 tysięcy miesięcznie. Stwierdzili, że skoro rząd nie może pomóc, to czas, by gastronomię wsparł samorząd, który już w minionym roku ułatwił funkcjonowanie lokali między innymi zmieniają organizację ruchu w alei fontann, tak by wygospodarować przestrzeń na ogródki dla istniejących tu pubów i restauracji. Latem zeszłego roku wprowadzono także preferencyjną stawkę za zajęcie pasa drogowego pod stoliki na zewnątrz.

- Taka możliwość jest także w tym roku – zapewnił P. Słowik. – Cały czas obowiązuje bonifikata. Rada Miasta w styczniu tego roku podjęła uchwałę, zgodnie z którą do końca roku jest 90 proc. bonifikaty. Za chwilę, po majówce jest bardzo prawdopodobne, że będziemy wychodzić z tego reżimu sanitarnego. Prawdopodobnie w pierwszych krokach gastronomia będzie otwarta ale tylko na zewnątrz, w ogródkach. Już teraz zachęcam, aby gastronomicy zgłaszali się czy to do Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego, jeśli jest to kwestia zajęcia chodnika lub części niezwiązanej z zajęciem jezdni, bądź do Urzędu Miasta do Wydziału Gospodarki Komunalnej, jeśli chcą wyjść na jezdnię.

- Złóżcie wnioski jak najszybciej, jeszcze przed majówką – apelował do właścicieli restauracji Radny Słowik. – Mam potwierdzenie z urzędu miasta, że nie będzie problemu z wydawaniem decyzji.

Przemysław Słowik zadeklarował również, że pomoże każdemu przedsiębiorcy z branży w uzyskaniu zgody na zajęcie pasa drogowego.

(kel)

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Pica
2021-04-25 17:20:24
Ciekawe ilu gastronomików po apelu Słowika zgłosi się do magistratu
Mieszkaniec
2021-04-25 11:28:13
Mogę wspierać gastronomików ale pod jednym warunkiem A mianowicie niech też dbają o środowisko i nasze zdrowie Są lokale które mają piece opalane drewnem i w trakcie funkcjonowania niestety zasmradzają całe okolice Wszędobylski dym przy szykowaniu posiłków nie pozwala nawet na otwarcie okien.Jak ma to tak dalej funkcjonować to nie ma ta akcja poparcia
Ula
2021-04-24 06:35:52
Ciekawa inicjatywa na tle poczynań Platformy która tylko gadała na konferencjach i Marchewka pisał listy.Tutaj jest jakiś konkret
guciu
2021-04-24 06:08:59
Zielono Mi chcą zrobić wkoło jest wesoło....
guciu
2021-04-24 06:08:59
Zielono Mi chcą zrobić wkoło jest wesoło....
Janek bury
2021-04-23 19:25:22
Czy te swiry co bronilly kornika drukarza w puszczy Bialowieskiej?
Rozgłos
2021-04-23 17:13:06
„Zieloni” teraz tym się zajmują?
beszamel
2021-04-23 16:57:15
ODMROŻENIE GASTRONOMI DLA NIEKTÓRYCH SKOŃCZY SIĘ REWOLUCJĄ JAK PSEUDO GASTRONIMICY ODMROŻĄ PRZED PANDEMICZNE POTRAWY.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA