Pracownicy inspekcji sanitarnej przeprowadzili kontrole w 78 smażalniach w naszym województwie.
Podczas kontroli, które prowadzono w ostatnich dwóch tygodniach lipca, sprawdzany był stan sanitarno-techniczny i badany olej smażalniczy. W pięciu przypadkach stwierdzono, że olej był niewłaściwej jakości. W trzech lokalach zostały przekroczone normy związków polarnych w oleju (poziomy substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia). W dwóch lokalach jakość oleju była w górnej granicy dopuszczalności – maksymalnie 25 proc. związków polarnych. W przypadku stwierdzenia złej jakości oleju właściciel lokalu wymieniał olej na świeży, a zużyty tłuszcz usuwano do beczki na zużyte oleje posmażalnicze.
Podczas każdej kontroli sprawdzany był stan sanitarno-techniczny i za bieżące nieprawidłowości wystawiono 11 mandatów na kwotę 3700 złotych, głównie za: brak segregacji w zamrażarce – surowe mięso razem z bułkami do hot dogów; zamrożone mięso łososia (brak danych o terminie przydatności do spożycia) oraz zamrożone ścinki łososia wędzonego na zimno po terminie przydatności do spożycia; w pomieszczeniu bufetu stwierdzono na ladzie niedomyte szkło, z zaciekami (szklanki) oraz brudne sztućce z zaciekami w pojemnikach; brud we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych i magazynowych, brak bieżącego sprzątania – podłogi zakurzone, zatłuszczone, z pozostałościami okruchów; w pomieszczeniach przechowuje się zbędne przedmioty (drabina, koce, materac, szczotki, elementy dekoracji); środek do dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością po upływie terminu ważności; opakowania do żywności, np. kartony na pizzę, przechowywane bezpośrednio na brudnej podłodze; brak bieżących zapisów wynikających z Systemu HACCP; artykuły spożywcze przechowywane bezpośrednio na podłodze (napoje), co uniemożliwiało przeprowadzenie właściwych zabiegów mycia i dezynfekcji; zamrożone porcje kulinarne bez oznakowania; mrożonki przechowywane w reklamówkach niedopuszczonych do kontaktu z żywnością i nieprzeznaczonych do mrożenia; brak do wglądu aktualnych badań do celów sanitarno-epidemiologicznych; brak aktualnego dokumentu potwierdzającego jakość zdrowotną wody w kierunku fizyko-chemicznym i mikrobiologicznym.
(reg)
Fot. Mirosław Kwiatkowski