Wtorek, 25 listopada 2025 r. 
REKLAMA

Przeterminowana wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów! [FILM]

Data publikacji: 22 sierpnia 2024 r. 12:47
Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia 2024 r. 09:20
Przeterminowana wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów!
Fot. Ryszard Pakieser  

47 kilogramów przeterminowanej wołowiny, na dodatek przechowywanej w zbyt wysokiej temperaturze, odkryli inspektorzy Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie w jednym z food trucków zaparkowanych na terenie miasta. To porcja mięsa na 200 burgerów! Cztery zaplanowane kontrole przyniosły także inne „smaczki" w tak popularnych miejscach małej gastronomii, którą polubili szczególnie młodzi ludzie, wszak to oni są najczęstszymi klientami food trucków, w których serwuje się zapiekanki, hot-dogi i burgery.

REKLAMA

O swoich odkryciach inspektorzy poinformowali bardzo nietypowo - w rolce nagranej na szczecińskiej Łasztowni w Food Porcie. Miejscu, gdzie od początku lata szczecinianie i turyści mogą się raczyć jadłem wprost z samochodów. Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać właśnie tam.

WIJHARS rozpoczął kontrole 5 sierpnia, tuż po kolejnej edycji Tall Ships Races, którą to imprezę odwiedziło ponad milion osób. Serię sprawdzania takich punktów gastronomicznych zaplanował na III kwartał 2024 roku Główny Inspektorat JHARS w Warszawie. Do tej pory szczecińscy inspektorzy przeprowadzili cztery kontrole food truck’ów na terenie Szczecina a pod ich lupą znalazły się miejsca oferujące szybkie przekąski: hot-dogi, zapiekanki i burgery.

FOOD TRUCK'i 🚐🚚🚛🍔🌭🍟 pod lupą 🕵️🕵️🕵️ szczecińskich inspektorów #IJHARS

Opublikowany przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych Szczecin Środa, 21 sierpnia 2024

Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać w Food Porcie na Łasztowni.

W jednym punkcie gastronomicznym stwierdzili obecność 47 kg przeterminowanego mięsa wołowego przechowywanego w zbyt wysokiej temperaturze. Zjedzenie burgera z takiego mięsa wiąże się z ryzykiem bardzo poważnego zatrucia, szczególnie gdy trafi na nie amator tylko lekko wysmażonego kotleta. Koszty spożycia przeterminowanego mięsa nie znaczą tylko ubytku z portfela ok. 40 złotych, bo tyle dziś kosztuje bułka z wołowym mielonym, ale mogą mieć przede wszystkim konsekwencje zdrowotne, np. biegunkę, nudności i wymioty, gorączkę. Ilu ludzi dało się skusić na gorącą przekąskę z takiego mięsa - nie wiadomo. Gastronomik tłumaczył się ponoć, że przeterminowana wołowina była rozmrożona niejako w zapasie, bo ruch w regatowy weekend był ogromny. Jednak nie została wykorzystana do przyrządzenia burgerów.

- Przedsiębiorca został ukarany maksymalną przewidzianą grzywną w wysokości tysiąca złotych - mówi Seweryn Żybort, główny specjalista Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie. - Sprawa została także przekazana do sanepidu, który może przeprowadzić własną kontrolę i spowodować zamknięcie takiej działalności. My takich narzędzi i możliwości nie mamy.©℗

Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 23.08.2024 r.

 

Katarzyna Lipska-Sokołowska

REKLAMA

Komentarze

@@@rio
2024-08-26 14:07:51
Dobre i kultowe na starówce? Pierwsze słyszę. Tam są tylko pułapki na turystów, nic dobrego. Z resztą tam nie ma jako takich pubów za wyjątkiem the Office, które raczej trzyma wysoki poziom czystości i obsługi.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@@rio
2024-08-23 17:01:11
Skoro chcesz wiedzieć, to jedna z "dobrych" i "kultowych" knajp na nowej starej starówce. Te praktyki "ze szmatką" nie są na widoku. Są one pod głównym blatem lub przy wejściu na zapleczu.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Many
2024-08-23 15:54:24
Skontrolowano tylko dwie przyczepy Co by było gdyby pozostałe 20 skontrolować?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
kenzo
2024-08-23 13:56:56
jedzenie jedzenie ludzie opamiętajcie co konsumujesz przecież to jest strzał żeby trafić na białą salę i długo z niej nie wyjść .Mięso zmrożone na kość 2razy a za trzecim ciebie zmrożą wydatki na zdrowie smacznego
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Darek
2024-08-23 13:45:29
Wolę żeby kara była edukująca, nie niszcząca. Dowalanie kar których przedsiębiorca nie jest w stanie pokryć i musi zamknąć firmę nie ma żadnego sensu, a w dłuższej perspektywie rujnuje gospodarkę kraju
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
do @Darek
2024-08-23 10:36:50
Czyli wolisz mocne obciążenie szpitali lub wzrost dochodów zakładów pogrzebowych zamiast ścisłej kontroli i higieny.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
XYZ
2024-08-23 07:59:53
To chyba ten truck za którym z tyłu właściciel lub pracownik oddawał mocz pod śmietnik wieczorową porą
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Jedzenie
2024-08-22 23:38:53
Niestety, ale tego typu obiekty, z racji swej mobilności, mają ograniczony dostęp do wody i elektryczności, więc poziom ich stanu sanitarnego zawsze będzie gorszy od lokali stacjonarnych.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Po co
2024-08-22 21:46:25
To żarcie dla plebsu po co to kontrolować, co będą jeść biedni? Trawę?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
1000 ?
2024-08-22 21:09:20
Takie kary to łykają na luzie.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Info
2024-08-22 20:58:50
Który to foodtruck, gdzie stoi, jaka jego nazwa?!?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Muuuu
2024-08-22 20:35:29
Dobry futrakista by z 47 kg przeterminowanego zrobił nie 200 burgerów tylko bez kozery powiemy 600 burgerów. I duuuużo majonezuuuu muuuiu
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Robert
2024-08-22 19:30:42
No co taki artykuł skoro nie ma nazwy firmy. Teraz ja już nie zjem w żadnym food trucku.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
ABC
2024-08-22 18:53:51
A w Ogrodach Śródmieście kontrolę też bywają ?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Food truck czy
2024-08-22 18:42:36
food sruck ?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Darek
2024-08-22 18:28:52
Najlepiej dowalić każdej firmie po kilka baniek kar, zamknąć wszystko, a kraj utrzyma się z eksportu buraków. Tylko co jak ktoś się burakiem zatruje, co wtedy? Zamknąć kraj?
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Darek
2024-08-22 16:45:38
Punkty gastronomiczne powinny być obciążane kosztami leczenia ludzi. Same grzywny nie wystarczą. Niech ponoszą także koszty społeczne.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Egzemplaro
2024-08-22 16:28:40
Dawali stare mięso dla ludzi? A przecież gdyby wrzucili do wody, do rzeki Odry to by nam ryby zatruli!
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@rio
2024-08-22 15:24:33
Nie wiem gdzie ty chadzasz ale mnie się to nigdy nie przydarzyło. Ale ja nie chodzę do spelun z piwem po 7zł, tylko do dobrych barów gdzie za piwo trzeba dać co najmniej 15. Wtedy nei trzeba się martwić o zatrucie
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
która to buda?
2024-08-22 15:16:56
napiszcie który to foodtruck!
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
200 porcji z 47 kg
2024-08-22 14:45:57
Wychodzi po 235 gram czystego mięsa wołowego na jednego burgera. Do tego dodatki cebulka, przyprawy, bułka itp. Koszt robocizny, energii, amortyzacja budy i piekarnika. Cena brutto 40 zł z podatkiem VAT i dochodowym. No gdzie tak dobrze i tanio karmią????. Nawet jak będzie sraczka to i tak warto zjeść, jak głupi suchy gofer kosztuje ponad 20 zeta.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
POZNANIAK
2024-08-22 14:37:47
Szczecin to centrum kebaba , hamburgera , barbera , pizzerni , diabelskich młynów i latających młotów.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
rio
2024-08-22 14:31:14
Niech się sanepid przejdzie po knajpach i skontrolują pokale na piwo. Niech z automatu walą wysokie kary, jak szklanki są odwrócone dnem do góry i stoją na ręcznikach. Te ręczniki często są przemoczone z początkiem grzybni. Sranie miałem ponad 10 dni przez takie praktyki. Nauczyło to mnie pić bezpośrednio TYLKO z butelek, puszek. Od tamtego czasu, unikam już takich miejsc, jak mogę.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Zieberka
2024-08-22 14:17:34
Te nachalne pompowanie przez niektóre portale .....moze się opamiętają
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
@Mniam
2024-08-22 14:12:20
I będziemy jedli, bo jeden oszust nie sprawia z automatu ze wszyscy oszukują. Jakby w stacjonarnych restauracjach nie robili wałków... Znam food trucki które mają lepszą jakość jedzenia niż nawet całkiem dobre knajpki stacjonarne. I bardzo mnie cieszy ze inspekcja przeszła się na Łasztownię, bo tam niestety jedzenie pozostawia wiele do życzenia.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
ryba
2024-08-22 13:22:22
zostało pewno z dni morza
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Mniam
2024-08-22 13:18:14
Smacznego, dalej jedzcie sobie w food-truckach, przecież to takie modne i nowoczesne.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Jendruszko
2024-08-22 13:16:58
Największą karą jest nie grzywna a powinno być podanie nazwy tego interesu.
Aby odpowiedzieć na komentarz, musisz być zalogowany.
Tylko zalogowani użytkownicy mają możliwość komentowania
Zaloguj się Zarejestruj
REKLAMA
REKLAMA