Przeterminowana wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów!
Przeterminowana wołowina w food trucku. Wystarczyłoby jej na 200 burgerów!
[FILM]
Data publikacji: 22 sierpnia 2024 r. 12:47
Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia 2024 r. 09:20
Fot. Ryszard Pakieser
47 kilogramów przeterminowanej wołowiny, na dodatek przechowywanej w zbyt wysokiej temperaturze, odkryli inspektorzy Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie w jednym z food trucków zaparkowanych na terenie miasta. To porcja mięsa na 200 burgerów! Cztery zaplanowane kontrole przyniosły także inne „smaczki" w tak popularnych miejscach małej gastronomii, którą polubili szczególnie młodzi ludzie, wszak to oni są najczęstszymi klientami food trucków, w których serwuje się zapiekanki, hot-dogi i burgery.
O swoich odkryciach inspektorzy poinformowali bardzo nietypowo - w rolce nagranej na szczecińskiej Łasztowni w Food Porcie. Miejscu, gdzie od początku lata szczecinianie i turyści mogą się raczyć jadłem wprost z samochodów. Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać właśnie tam.
WIJHARS rozpoczął kontrole 5 sierpnia, tuż po kolejnej edycji Tall Ships Races, którą to imprezę odwiedziło ponad milion osób. Serię sprawdzania takich punktów gastronomicznych zaplanował na III kwartał 2024 roku Główny Inspektorat JHARS w Warszawie. Do tej pory szczecińscy inspektorzy przeprowadzili cztery kontrole food truck’ów na terenie Szczecina a pod ich lupą znalazły się miejsca oferujące szybkie przekąski: hot-dogi, zapiekanki i burgery.
FOOD TRUCK'i 🚐🚚🚛🍔🌭🍟 pod lupą 🕵️🕵️🕵️ szczecińskich inspektorów #IJHARS
Krótki film z informacją o wynikach kontroli zawisnął na facebookowym profilu inspekcji i jasno sugeruje, że nieuczciwego przedsiębiorcy należy szukać w Food Porcie na Łasztowni.
W jednym punkcie gastronomicznym stwierdzili obecność 47 kg przeterminowanego mięsa wołowego przechowywanego w zbyt wysokiej temperaturze. Zjedzenie burgera z takiego mięsa wiąże się z ryzykiem bardzo poważnego zatrucia, szczególnie gdy trafi na nie amator tylko lekko wysmażonego kotleta. Koszty spożycia przeterminowanego mięsa nie znaczą tylko ubytku z portfela ok. 40 złotych, bo tyle dziś kosztuje bułka z wołowym mielonym, ale mogą mieć przede wszystkim konsekwencje zdrowotne, np. biegunkę, nudności i wymioty, gorączkę. Ilu ludzi dało się skusić na gorącą przekąskę z takiego mięsa - nie wiadomo. Gastronomik tłumaczył się ponoć, że przeterminowana wołowina była rozmrożona niejako w zapasie, bo ruch w regatowy weekend był ogromny. Jednak nie została wykorzystana do przyrządzenia burgerów.
Więcej na ten temat w „Kurierze Szczecińskim” i eKurierze z 23.08.2024 r.
Katarzyna Lipska-Sokołowska
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
@@@rio
2024-08-26 14:07:51
Dobre i kultowe na starówce? Pierwsze słyszę. Tam są tylko pułapki na turystów, nic dobrego. Z resztą tam nie ma jako takich pubów za wyjątkiem the Office, które raczej trzyma wysoki poziom czystości i obsługi.
@@rio
2024-08-23 17:01:11
Skoro chcesz wiedzieć, to jedna z "dobrych" i "kultowych" knajp na nowej starej starówce. Te praktyki "ze szmatką" nie są na widoku. Są one pod głównym blatem lub przy wejściu na zapleczu.
Many
2024-08-23 15:54:24
Skontrolowano tylko dwie przyczepy
Co by było gdyby pozostałe 20 skontrolować?
kenzo
2024-08-23 13:56:56
jedzenie jedzenie ludzie opamiętajcie co konsumujesz przecież to jest strzał żeby trafić na białą salę i długo z niej nie wyjść .Mięso zmrożone na kość 2razy a za trzecim ciebie zmrożą wydatki na zdrowie smacznego
@Darek
2024-08-23 13:45:29
Wolę żeby kara była edukująca, nie niszcząca. Dowalanie kar których przedsiębiorca nie jest w stanie pokryć i musi zamknąć firmę nie ma żadnego sensu, a w dłuższej perspektywie rujnuje gospodarkę kraju
do @Darek
2024-08-23 10:36:50
Czyli wolisz mocne obciążenie szpitali lub wzrost dochodów zakładów pogrzebowych zamiast ścisłej kontroli i higieny.
XYZ
2024-08-23 07:59:53
To chyba ten truck za którym z tyłu właściciel lub pracownik oddawał mocz pod śmietnik wieczorową porą
Jedzenie
2024-08-22 23:38:53
Niestety, ale tego typu obiekty, z racji swej mobilności, mają ograniczony dostęp do wody i elektryczności, więc poziom ich stanu sanitarnego zawsze będzie gorszy od lokali stacjonarnych.
Po co
2024-08-22 21:46:25
To żarcie dla plebsu po co to kontrolować, co będą jeść biedni? Trawę?
1000 ?
2024-08-22 21:09:20
Takie kary to łykają na luzie.
Info
2024-08-22 20:58:50
Który to foodtruck, gdzie stoi, jaka jego nazwa?!?
Muuuu
2024-08-22 20:35:29
Dobry futrakista by z 47 kg przeterminowanego zrobił nie 200 burgerów tylko bez kozery powiemy 600 burgerów. I duuuużo majonezuuuu muuuiu
Robert
2024-08-22 19:30:42
No co taki artykuł skoro nie ma nazwy firmy. Teraz ja już nie zjem w żadnym food trucku.
ABC
2024-08-22 18:53:51
A w Ogrodach Śródmieście kontrolę też bywają ?
Food truck czy
2024-08-22 18:42:36
food sruck ?
@Darek
2024-08-22 18:28:52
Najlepiej dowalić każdej firmie po kilka baniek kar, zamknąć wszystko, a kraj utrzyma się z eksportu buraków. Tylko co jak ktoś się burakiem zatruje, co wtedy? Zamknąć kraj?
Darek
2024-08-22 16:45:38
Punkty gastronomiczne powinny być obciążane kosztami leczenia ludzi. Same grzywny nie wystarczą. Niech ponoszą także koszty społeczne.
Egzemplaro
2024-08-22 16:28:40
Dawali stare mięso dla ludzi? A przecież gdyby wrzucili do wody, do rzeki Odry to by nam ryby zatruli!
@rio
2024-08-22 15:24:33
Nie wiem gdzie ty chadzasz ale mnie się to nigdy nie przydarzyło. Ale ja nie chodzę do spelun z piwem po 7zł, tylko do dobrych barów gdzie za piwo trzeba dać co najmniej 15. Wtedy nei trzeba się martwić o zatrucie
która to buda?
2024-08-22 15:16:56
napiszcie który to foodtruck!
200 porcji z 47 kg
2024-08-22 14:45:57
Wychodzi po 235 gram czystego mięsa wołowego na jednego burgera. Do tego dodatki cebulka, przyprawy, bułka itp. Koszt robocizny, energii, amortyzacja budy i piekarnika. Cena brutto 40 zł z podatkiem VAT i dochodowym. No gdzie tak dobrze i tanio karmią????. Nawet jak będzie sraczka to i tak warto zjeść, jak głupi suchy gofer kosztuje ponad 20 zeta.
POZNANIAK
2024-08-22 14:37:47
Szczecin to centrum kebaba , hamburgera , barbera , pizzerni , diabelskich młynów i latających młotów.
rio
2024-08-22 14:31:14
Niech się sanepid przejdzie po knajpach i skontrolują pokale na piwo. Niech z automatu walą wysokie kary, jak szklanki są odwrócone dnem do góry i stoją na ręcznikach. Te ręczniki często są przemoczone z początkiem grzybni. Sranie miałem ponad 10 dni przez takie praktyki. Nauczyło to mnie pić bezpośrednio TYLKO z butelek, puszek. Od tamtego czasu, unikam już takich miejsc, jak mogę.
Zieberka
2024-08-22 14:17:34
Te nachalne pompowanie przez niektóre portale .....moze się opamiętają
@Mniam
2024-08-22 14:12:20
I będziemy jedli, bo jeden oszust nie sprawia z automatu ze wszyscy oszukują. Jakby w stacjonarnych restauracjach nie robili wałków... Znam food trucki które mają lepszą jakość jedzenia niż nawet całkiem dobre knajpki stacjonarne. I bardzo mnie cieszy ze inspekcja przeszła się na Łasztownię, bo tam niestety jedzenie pozostawia wiele do życzenia.
ryba
2024-08-22 13:22:22
zostało pewno z dni morza
Mniam
2024-08-22 13:18:14
Smacznego, dalej jedzcie sobie w food-truckach, przecież to takie modne i nowoczesne.
Jendruszko
2024-08-22 13:16:58
Największą karą jest nie grzywna a powinno być podanie nazwy tego interesu.
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.