– Niewątpliwie dobra kuchnia wzbogaca ofertę turystyczną regionu – podkreślał marszałek województwa Olgierd Geblewicz gratulując wspólnie z wicemarszałkiem Jarosławem Rzepą najmłodszym restauratorom w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego. Nieprzypadkowo dziennikarzy zaproszono właśnie do lokalu Wyszak Browar Rodzinny. To piąte miejsce w Szczecinie, które może się pochwalić charakterystycznym logo z czapką kucharską. Certyfikat i tabliczka potwierdzają jakość oferowanych produktów.
– Dajemy naszym gościom to, co najlepsze – świeże i prawdziwe. Bazujemy na produktach lokalnych i regionalnych. Na miejscu warzymy piwo, teraz w ofercie mamy na przykład dyniowe z przyprawami korzennymi – mówi Joanna Różycka, który prowadzi lokal wspólnie z mężem Pawłem. Dodaje, że Wyszak Browar Rodzinny powstał z miłości do piwa i pasji do dobrej kuchni.
Certyfikat potwierdzający włączenie do kulinarnej sieci otrzymała też restauracja Hotelu Leda SPA w Kołobrzegu, gdzie można zjeść między innymi sałatkę z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim i pstrąga hodowanego w wodzie źródlanej.
– Proponujemy także pożywny rosół z głów dorsza, który kiedyś był podstawową potrawą rybaków, a na deser – sernik z koziego sera z lodami dyniowo-pomarańczowymi. Wszystko od lokalnych dostawców – zachęcał do degustacji Andrzej Jakomulski, szef kuchni w hotelowej restauracji.
Spotkanie było również okazją do pogratulowania zachodniopomorskim producentom nagrodzonym na targach ENOEXPO, które odbyły się w Krakowie. Miód pitny Trójniak „Czcibor 2010” Jana Olszańskiego zdobył złoto w kategorii wina i miody. Nagrodami obsypano też wina z Winnicy Turnau w Baniewicach. Zdobyły one pięć medali (srebrne i brązowe) w kategorii win polskich i cydrów i 4 medale w konkursie międzynarodowym. Trunki z Baniewic podbiły niedawno także podniebienia jurorów konkursu w Niemczech. Oceniano tam tylko wina ze szczepów hybrydowych.
– Po raz pierwszy w tym konkursie brała udział winnica z Polski – powiedział Jacek Turnau. – Spośród trzystu win wyróżniono siedem, w tym dwa nasze. ©℗
(żan)
Fot. Robert STACHNIK
Na zdjęciu: Andrzej Jakomulski, szef kuchni restauracji hotelu Leda SPA w Kołobrzegu, prezentuje sałatkę z wątróbek dorszowych z ogórkiem kołobrzeskim, który jest jednym z naszych produktów tradycyjnych. Certyfikat odebrał z rąk marszałka Bartosz Suchorzewski, zastępca dyrektora hotelu.