Posypały się mandaty. Inspekcja w kuchniach restauracji, punktów gastronomicznych i hoteli
Posypały się mandaty. Inspekcja w kuchniach restauracji, punktów gastronomicznych i hoteli
Data publikacji: 03 lipca 2024 r. 17:32
Ostatnia aktualizacja: 04 lipca 2024 r. 00:18
W większości skontrolowanych kuchni i stołówek nie stwierdzono poważnych uchybień. Niektóre jednak trzeba było upomnieć mandatami. Fot. archiwum
Tylko w miniony weekend pracownicy inspekcji sanitarnej woj. zachodniopomorskiego przeprowadzili 185 kontroli w restauracjach, punktach małej gastronomii a także stołówkach hotelowych. Nie wszędzie było dobrze. W niektórych kontrolowanych miejscach odkryli przeterminowane przyprawy, zardzewiałe półki w lodówce, brudne talerze, brak siatki w kuchni zabezpieczającej przed owadami, brak badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. W jednym miejscu nawet dotarli do słodyczy przechowywanych... w toalecie dla pracowników. A to tylko niektóre ze stwierdzony przewinień.
- Przez weekend pracownicy przeprowadzili 185 kontroli i w związku ze złym stanem bieżącym wystawili 16 mandatów na kwotę 4850 złotych - informuje Małgorzata Kapłan, rzeczniczka Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. - Pracownicy inspekcji sanitarnej prowadzili kontrole w miejscach, które oferują gotowe dania oraz produkty spożywcze mieszkańcom oraz turystom.
W niektórych przypadkach trzeba było nałożyć mandaty.
- Mandatami zostali ukarani m.in. pracodawcy, którzy nie zapewniali swoim pracownikom warunków i środków do mycia i dezynfekcji rąk - dodaje rzeczniczka. - Pozostałe nieprawidłowości, za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym. Ponadto stwierdzano niewłaściwy stan sanitarno-techniczny np. ściany z ubytkiem tynku i farby, popękane płytki w kuchni, skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów oraz podłogi trudne do utrzymania w czystości.
Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, a wykonanie pozostałych inspektorzy zweryfikują podczas kontroli sprawdzających.
W okresie wakacyjnym kontrole inspekcji sanitarnej w gastronomii są wzmożone ze względu na zwiększony ruch turystyczny, a także dlatego, że niektóre punkty działają tylko w tym okresie.
(sag)
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
karacze
2024-07-08 16:48:15
Sami "karacze" się tu znaleźli i zamykacze jak "abc". Widać że w życiu w gastro nie pracowaliście i nie macie zielonego pojęcia o tej branży, a tym bardziej o kontrolach sanepidu. Mówisz abc ze lokale powinny być od razu zamykane po wykryciach sanepidu? To zamknijmy od razu wszystkie, bo chyba nie ma w tym kraju knajpy, do której sanepid nie miałby zastrzeżeń. W większości przypadków te zastrzeżenia są zupełnie z dudy wymyślane, tylko po to żeby wyciągnąć łapówkę. Sanepid to skorumpowany syf
abc
2024-07-04 15:26:38
każdy lokal z wykrytym nieprzestrzeganiem zasad Sanepidu powinien być zamknięty w trybie PILNYM czyli natychmiastowo po kontroli!
Smutne to
2024-07-04 13:22:09
I tak się traktuje życie innych ludzi, gdy w głowie tylko żądza szybkiego zysku...
To jest kara ?
2024-07-04 09:56:33
300 zł mandatu za trucie ludzi ? Proszę nie rozśmieszać klientów
Iwona
2024-07-04 09:23:35
Upadek gastronomii
Dania robione bez serca
Brak doświadczenia wśród i kucharzy a szczególnie właściciele nie mają pojęcia po co się biorą za coś na czym się nie znają
Iwona
2024-07-04 09:20:30
Witam państwa
Gastronomia w dzisiejszej dobie to porażka
Z przypadku kucharze oraz właściciele
Gdzie dawne poczucie smaku
Gotują z przepisów ale nie mają pojęcia jak dana potrawa ma smakować
Gdzie legendarne sprawdzone jedzonko
Czy pomidor z mozarellą ma być dziełem sztuki
Upadek gadtronomii
klufin
2024-07-04 00:13:00
4850 zł ....tyle kary to powinien kelner otrzymać a szef 20 tyś zł
Jan
2024-07-03 21:12:47
Proszę o listę!!!
Klopsik rządzi nettp
2024-07-03 20:43:34
Restauracje restauracjami , a ja się pytam co z pomnikiem Bartolomeo na placu Lotników??? Czy pojawiła się już ostroga i buława bo kiedyś jej nie było. Pan Waclawik zwracał na to uwagę . I czy mostek kapitana doczeka się odmalowania.???
Michał
2024-07-03 19:47:19
Prosze nie kpić- tvn i tusk Panu mózg wyprał!
kibic
2024-07-03 19:45:33
mandat co najmniej 2000zł przy dzisiejszych cenach,a za kundla Tuska to i tak za mało!!!!!!
FUJ
2024-07-03 19:25:54
To niemożliwe by tak szanowani gastronomicy dostawali mandaty za brudne talerze czy słodycze w toalecie, to jakaś może nagonka
Proszę nie kpić
2024-07-03 19:10:32
Mandat 500 zł ??? To relikt słusznie minionej epoki razem z PIS włącznie...!!!
Zgadzam się na przechowywanie moich danych osobowych na urządzeniu, z którego korzystam w formie tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych (w tym na profilowanie i w celach analitycznych) przez Kurier Szczeciński sp. z o.o. Więcej w naszej Polityce Prywatności.