Festiwal najlepszych restauracji pn. „Restaurant Week" odbędzie się od 21 do 30 października w całej Polsce. W tych dniach za 39 złotych będzie można zjeść trzydaniowy posiłek. Już teraz można sobie zarezerwować stolik na stronie internetowej: www.restaurantweek.pl.
Impreza organizowana jest od 2014 roku w całej Polsce. W Szczecinie w edycji jesiennej weźmie udział 18 lokali: Binowo Park, Bohema, Ceglana, Dzika Gęś, Fabryka Szczecińska, Na Kuncu Korytarza, Niebo, Nowy Browar, Paladin, Plenty, Public Fontanny, Ricoria, Rozmaryn, Secesja, Spiżarnia Szczecińska, The Greek Ouzeri, Vincent, Virga. W restauracjach będzie można wybrać jedno z dwóch proponowanych menu.
I tak np. „Spiżarnia Szczecińska" proponuje m.in. grillowaną polędwiczkę wieprzową na duszonych warzywach z kaszą pęczak. „Nowy Browar" zaprasza na tagliatelle al nero di sepia z łososiem z czarnym makaronem w lekko pikantnym sosie śmietanowo pomidorowym, a „Ceglana" - na grillowaną pierś z kurczaka podaną na puree z kukurydzy z frytkami z batatów oraz groszkiem cukrowym. „Vincent" proponuje żeberka pieczone z cynamonem, anyżem i warzywami w sosie własnym z ziemniakami gratin, a „Niebo" policzki wołowe duszone w czerwonym winie z domowymi kopytkami i sałatką. Policzki wołowe, również duszone w czerwonym winie, ale z warzywami i placuszki z kaszy gryczanej - otrzymamy w „Fabryce Szczecińskiej". Z kolei w „Dzikiej gęsi" kucharze uraczą podniebienia m.in. klopsikami z dzika z sosem śmietanowym, kaszą pęczak z marynowanymi burakami, zwieńczone kozim serem.
(MON)