wtorek, 16 października 2018.
Strona główna > Wiadomości > Piwo, miody i powidła

Piwo, miody i powidła

Piwo, miody i powidła
Data publikacji: 2018-09-17 23:20
Ostatnia aktualizacja: 2018-09-18 13:01
Wywietleń: 1032 351756

Zaszumieć może w głowie po degustacji najmłodszego produktu tradycyjnego z naszego województwa. Na ministerialną listę wpisane zostało piwo szczecińskie. I to w doborowym towarzystwie, bo tego samego dnia do tradycyjnych przysmaków dołączyły także miody Pojezierza Drawskiego i powidła radziszewskie. Tym samym Zachodniopomorskie ma już 52 produkty tradycyjne.

W poniedziałek osobom, za sprawą których poszerzyła się lista naszych produktów tradycyjnych, wręczył listy gratulacyjne wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa. Nieprzypadkowo miła uroczystość odbyła się w Browarze Stara Komenda w Szczecinie. Otóż to właśnie tu, według tradycyjnej receptury, warzone jest piwo szczecińskie. Najbardziej popularne jego rodzaje to jasne, bursztynowe oraz pszeniczne.

– Jako mały browar rodzinny kontynuujemy tradycję piwowarską w Szczecinie od 7 lat, chociaż sama tradycja jest dużo dłuższa. Przy użyciu polskich, naturalnych składników pod okiem klientów, turystów warzymy nasze piwa. Proces przebiega powoli, tyle ile powinien, od 3-4 tygodni do kilku miesięcy – mówił Damian Kunach z Bewako Szczecin Polska.

Tego samego dnia co piwo szczecińskie, czyli 27 sierpnia, na Listę Produktów Tradycyjnych (LPT) wpisane zostały także miody Pojezierza Drawskiego. Pod tą nazwą występuje kilkanaście gatunków miodów pozyskiwanych przez kolejne pokolenia pszczelarzy na terenie: Czaplinka, Bornego Sulinowa, Drawska Pomorskiego, Połczyna-Zdroju, Barwic, Złocieńca oraz Szczecinka. To w sumie 1000 pszczelich rodzin.

– Mieszkamy na terenie, na którym nie ma zanieczyszczeń, nasze miody są bardzo dobrej jakości – mówił Radosław Bondaruk z Gospodarstwa Pasiecznego „MAJA”.

Zachodniopomorskie w tej chwili może się już pochwalić 11 produktami tradycyjnymi z kategorii miody. Najstarszy – miód drahimski figuruje na LPT od 2006 roku, a w 2011 r. został zarejestrowany przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne.

Słodki smak tradycji reprezentują także powidła radziszewskie. Ich nazwa pochodzi od wsi Radziszewo w gminie Gryfino, gdzie przed wojną były liczne sady. Poniemieckie drzewa wciąż rodzą owoce, pojawiły się też nowe nasadzenia.

– Powidła robimy metodą tradycyjną, tak samo jak moja babcia, w żeliwnym garnku, mieszając drewnianą łyżką przez 3 dni. Nie dodajemy do nich cukru – opowiadali Agnieszka i Leszek Jäger z Gospodarstwa Rolnego Leszek Jäger z Radziszewa.

(reg)

Fot. Dariusz Gorajski

Piwo, miody i powidła Piwo, miody i powidła

Komentarze

Jakub Czubski
Bardzo zadowalający artykuł
2018-09-18 13:00:47
:)
bosmana tam nie widac, ciekawe dlaczego heh
2018-09-18 09:14:35
bll
7 lat i już? Ludzie, produkty istnieją po 25 lat i więcej, dajce spokój.
2018-09-18 06:39:48

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
18
na godz. 12:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Wodowanie pierwszego bezzałogowca
Powstaje Morskie Centrum Nauki
Pokaz laserowy
Poprzedni Następny

Nekrologi

kondolencje

Sonda

Czy liczniki czasu światła sprawdzają się na szczecińskich skrzyżowaniach?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy