Poniedziałek, 29 lipca 2024 r. 
REKLAMA

„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków. Różnorodność naszą kulinarną siłą

Data publikacji: 01 października 2021 r. 20:59
Ostatnia aktualizacja: 01 października 2021 r. 21:21
„Perły” dla zachodniopomorskich przysmaków. Różnorodność naszą kulinarną siłą
Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem smaków. Fot. Urząd Marszałkowski  

Faszerowany udziec z indyka, miód lipowy, tort Mocca, sok jabłkowy i salceson przelewicki - kolejnych pięć przysmaków z Pomorza Zachodniego doceniła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Prestiżowe nagrody – Perły 2021 - zostaną wręczone w najbliższy weekend. Podczas organizowanych w Poznaniu targów „Smaki Regionów” nasze województwo zaprezentuje swoje kulinarne bogactwo i ofertę turystyczną.

Specjały, które zostaną nagrodzone podczas targów w Poznaniu, są znane i cenione przez smakoszy, mieszkańców i turystów odwiedzających Pomorze Zachodnie. Nominacje do tytuły „Perły 2021” to efekt uzyskania najwyższych ocen w regionalnym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsi producenci, ekologiczne gospodarstwa, restauratorzy zaprezentowali się pod koniec sierpnia w Przelewicach.


Regionalne pyszności i prestiżowe tytuły

- Na Pomorzu Zachodnim możemy pochwalić się bogactwem niezwykłych smaków. W regionalnej kuchni wyraźnie zaznacza się kulturowa mozaika tworzona przez mieszkańców tych ziem. Różnorodność jest naszą kulinarną siłą – ocenia wicemarszałek województwa Olgierd Kustosz. – Regionalne pyszności zachwycają oryginalnością, jakością, ale też fascynującą historią powstania danego produktu czy potrawy.

Prestiżowe tytuły i efektowne statuetki podczas poznańskiej gali „Smaki Regionów” otrzyma w tym roku pięć produktów z województwa zachodniopomorskiego: faszerowany udziec z dzika – Justyna i Roman Kaweccy, gospodarstwo „Zielona Dolina”, miód lipowy – Maria i Jan Kołosowscy, Miody Puszczy Barlineckiej, tort Mocca – Jan Tabiński, PPH TAST, sok jabłkowy NFC 100% - Sady Rajewscy oraz salceson przelewicki – Ireneusz Jung.

Zasłużeni dla regionu

Pomorze Zachodnie zdobyło również nagrody „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane osobom szczególnie zasłużonym w regionach dla wspierania kulinarnego dziedzictwa, promocji i budowy rynku produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych. Otrzymają je: Iwona Niemczewska – szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Po drugiej stronie lustra" w Szczecinie, oraz Elżbieta Kuczma – właścicielka gospodarstwa „Zagon” w Ząbrowie, słynącego z Ogórków Kołobrzeskich, kiszonych z zastosowaniem naturalnej wody solankowej.

Targi „Smaki Regionów 2021” odbędą w dniach 2-4 października w obiektach Międzynarodowych Targów Poznańskich. W tym roku zaprezentuje się ośmiu wystawców z naszego regionu, m.in. producenci miodów i przetworów z warzyw. Ekspozycja województwa zachodniopomorskiego zaplanowana jest na powierzchni 80 m kw. (pawilon 3A, stoisko 25), a drewniana zabudowa i zieleń będzie nawiązywać do tematyki ekologicznej. Atrakcją stoiska Pomorza Zachodniego będzie, poza strefą konsumpcji, prezentacja oferty turystycznej regionu.

(gan)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA