Trzy Perły zdobyło Zachodniopomorskie na targach „Smaki Regionów”, które odbywają się w Poznaniu. Podniebienia jurorów podbił serek kozi, paprykarz z sielawy i pierniki produkowane w Szczecinie.
Organizatorem konkursu na Produkt i Potrawę 2015 jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie we współpracy ze Związkiem Województw RP.
W tym roku nasze przysmaki zaprezentowaliśmy na stoisku, które architekturą nawiązywało do wioski rybackiej. I właśnie rybny specjał zdobył w niedzielę jedną z kulinarnych Pereł, a konkretnie paprykarz szczeciński z sielawy.
Przystawkę, której można skosztować w Restauracji Park w Szczecinie nagrodzono w kategorii Potrawa 2015. Dodajmy, że to już trzecia Perła dla tej restauracji. W 2011 roku organizatorzy konkursu docenili zrazy z dzika w sosie własnym faszerowane śliwką i warzywami, a rok później zupę krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową.
W kategorii Produkt 2015 Perłę zdobył serek kozi z ekologicznego gospodarstwa Kozi Gródek w Wołczkowie, które prowadzi pani Lidia Ordysińska. W tej samej kategorii nagrodzono też pierniki szczecińskie Jana Tabińskiego, P.P.H. TAST Szczecin.
(żan)
Fot. Urząd Marszałkowski