Trzy otoczone zielenią, dwa tradycyjne, zbite z desek - pięć ogródków gastronomicznych powstało w alei Papieża Jana Pawła II. Zamiast metalowych barierek oddzielających chodnik od jednopasmowej jezdni mamy teraz kilkanaście donic z kwiatami. Miejsce nabrało wakacyjnego klimatu, a gości chcących zjeść posiłek na powietrzu jest tu coraz więcej.
Nie milkną jednak głosy oburzenia ze strony mieszkańców: - To nieprawda, że ruch jest mały, a przepustowość tej nitki alei wysoka - skarży się naszej redakcji pani Barbara S. - Ulica się korkuje i to bardzo często, wystarczy, że zatrzyma się tu taksówka, przyjedzie śmieciarka albo wóz dostawczy, wszak funkcjonują tu także inne lokalne handlowe, nie tylko gastronomia.
Na dowód pani S. przesyła zdjęcia zakorkowanej alei. - Smrodu i hałasu nie da się sfotografować - podsumowuje uciemiężona lokatorka.
Z obserwacji innych mieszkańców al. Papieża Jana Pawła II wynika, że miejsca wyznaczone na dostawę towarów zajmują najczęściej przypadkowi kierowcy, jednak straż miejska i policja często tu zaglądają.
- Od momentu ustawienia ogródków interweniowaliśmy tu 15 razy - wyjaśnia Joanna Wojtach ze Straży Miejskiej. - Reagowaliśmy głównie na wezwania mieszkańców, ale także dostawców, którzy nie mogli zaparkować samochodów w specjalnej zatoczce przeznaczonej właśnie na dostawy. Nałożyliśmy cztery mandaty, cztery fotowezwania czekają na kierowców, których nie było w pojazdach w trakcie interwencji.
Straż Miejska monitoruje aleję także bez wyraźnych zgłoszeń: - Jesteśmy tu często, bo najważniejsze jest bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu - tłumaczy Joanna Wojtach. - Nim kierowcy i piesi się przyzwyczają do nowej organizacji ulicy, trzeba ją kontrolować i napominać nieprzestrzegających nowych zasad kierowców.
Przypomnijmy, zmiany w tym fragmencie alei Papieża Jana Pawła II obowiązują od 3 lipca, jednak dopiero tydzień później gastronomicy zabrali się za stawianie ogródków. Nowa organizacja tej części ulicy ma obowiązywać do jesieni.
(kel)
Fot. Katarzyna Lipska-Sokołowska
Na zdjęciu: Ogródki gastronomiczne już działają