Drób albo wieprzowina w kebabie z baraniny i cielęciny, niższa zawartość mięsa niż deklarowana, brak warzyw, które miały się znaleźć w składzie potrawy. Inspektorzy handlowi skontrolowali fast foody w naszym województwie.
Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Szczecinie przeprowadził w ostatnim kwartale ub. roku 18 takich kontroli u 12 przedsiębiorców w Szczecinie, Policach, Białogardzie, Darłowie i Koszalinie. Dotyczyły jakości i oznakowania usług gastronomicznych oferujących potrawy typu fast food.
- U wszystkich stwierdzono nieprawidłowości - informuje Beata Manios, rzecznik WIIH w Szczecinie. - Ogółem zbadano 107 partii potraw i półproduktów, z czego zakwestionowano 46 partii.
Skontrolowano jakość półproduktów i potraw, wykonując badania laboratoryjne i organoleptyczne, sprawdzono też sposób ich oznakowania. Z 18 partii produktów, zakwestionowano 13. Powody? Niższa zawartość mięsa w porównaniu do deklaracji (np. deklaracja 200g - wynik badania 143,7g; deklaracja 170g- wynik 117g), obecność mięsa, którego być nie powinno (np. kebab wołowy, a badania wykazały również zawartość drobiu, kebab z baraniny, a badania wykazały obecność wołowiny i drobiu, kebab z wołowiny, a badania oprócz tego wykazały obecność wieprzowiny i drobiu). W jednej z ocenianych potraw nie było ogórka i pomidora, chociaż deklarowano, że te są w składzie.
Sprawdzając oznakowanie, zakwestionowano 43 spośród 75 badanych potraw, surowców i półproduktów do przygotowania potraw. W oznakowaniu w sposób dostępny dla konsumentów nie podano wykazu składników (np. ciasta, sosów, sałatek), np. o substancjach lub produktach powodujących alergię lub reakcję nietolerancji.
Jak poinformowała Beata Manios, skończyło się na 12 wystąpieniach pokontrolnych do przedsiębiorców z wnioskiem o usunięcie stwierdzonych uchybień. Zostanie wszczętych osiem postępowań administracyjnych, zmierzających do wydania decyzji w sprawie uiszczenia kosztów przeprowadzonych badań laboratoryjnych, oraz dwanaście postępowań administracyjnych w celu wymierzenia kary pieniężnej z ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.©℗
(gan)
Fot. R.STACHNIK (arch.)