Azjatyckie pierożki, pastrami, burgery, bajgle, czy owoce w czekoladzie – to tylko niektóre z dań, które można spróbować w ten weekend przed Netto Areną. W sobotę rano rozpoczęła się ósma edycja Festiwalu Smaków Food Trucków.
Szczecinianie w sobotę i niedzielę mają okazję spróbować dań z kuchni całego świata. Organizatorzy przygotowali również szereg atrakcji, m.in. gier, konkursów oraz pokazów gotowania.
- Zawsze, gdy usłyszę, że w Szczecinie pojawiają się food trucki, to po prostu muszę przyjść i coś zjeść – śmieje się Emilia. – Przyznaje się, że jestem łakomczuchem, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi zjeść coś pysznego. Moim dzisiejszym faworytem są bajgle z szarpanym mięsem oraz naprawdę orzeźwiająca lemoniada.
Dla dzieci przygotowana została specjalna strefa zabaw, zaś najedzeni mogą odpoczywać w strefie relaksu. Po raz pierwszy festiwal połączył się z targami Dziecko Mama Tata.
- Bardzo dobrze, że jest miejsce gdzie można usiąść i odpocząć – mówi Jan. – Trochę zjadłem, a nie ukrywam, że chciałbym spróbować jeszcze hiszpańskich churros, ponieważ nigdy nie jadłem tego przysmaku.
W sobotę restauratorzy gotują do godziny 21. Z kolei w niedzielę mobilne restauracje czynne będą w godz. 10-20.
Festiwal Smaków Food Trucków jest ogólnopolskim wydarzeniem kulinarnym. To jeden z największych zlotów foodtruckowych w Polsce organizowanych od 2014 r. Biorą w nim udział food trucki z całego kraju.
(KaNa)
Fot. Ryszard Pakieser