World Class Competition to najbardziej prestiżowy konkurs barmański na świecie. Pochodzący ze Świnoujścia Maciej "Bobas" Mazur (25 lat) był piątym w historii polskim delegatem do światowego finału zawodów. Zajął w nim 15. lokatę – to najlepszy wynik reprezentanta Polski.
– World Class co roku zaskakuje swoją skalą i tak było także tym razem. Konkurencje były zróżnicowane, a przy tym poziom umiejętności i kreatywności zawodników bardzo wyrównany. To był ogromny zaszczyt reprezentować Polskę w globalnym finale. Obecność w piętnastce najlepszych barmanów świata to dla mnie ogromne wyróżnienie, ale także dowód na to, że nasza scena koktajlowa jest naprawdę "World Class". Polska gościnność jest znana na całym świecie i gorąco liczę, że jesteśmy coraz bliżej zdobycia światowego trofeum – powiedział Maciej Mazur, Barman Roku World Class Poland 2019, finalista World Class Competition 2019 w Glasgow.
Tysiące barmanów z sześciu kontynentów przeszło przez sito krajowych kwalifikacji do elitarnej grupy 53 najlepszych koktajlowych talentów na świecie. Zawodnicy wzięli udział w serii wyzwań w Holandii i Szkocji. Podczas finału w Glasgow globalne trofeum World Class Competition 2019 zdobyła Bannie Kang z Singapuru.
Maciej Mazur jest menedżerem baru w lokalu typu „speakeasy” (z ust do ust, bary dla wtajemniczonych). W zawodzie barmana pracuje od 4 lat. Ukończył kursy barmańskie w Poznaniu i Amsterdamie. Na początku pracował w rodzinnym Świnoujściu, następnie w Poznaniu i Krakowie. Jest absolwentem zarządzania o specjalizacji gospodarka nieruchomościami.
– Co roku poziom prezentacji uczestników konkursu jest wyższy, a polscy reprezentanci nie ustępują umiejętnościami zagranicznym konkurentom. Maciek pokazał na ich tle wielką klasę: od wyróżniających się pomysłów, przez bezbłędną technikę, po lekkość prezentacji i świetny kontakt z jurorami. Rywalizacja była na tyle wysoka, że o awansie do finałowej ósemki decydowały już tylko detale. Jesteśmy niezwykle dumni, że Maciej znalazł się w Top15 najlepszych barmanów globu. Ten rekordowy wynik w pięcioletniej historii udziału Polaków w konkursie napawa nas dumą i optymizmem na kolejne edycje! – podsumował Łukasz Piwowarczyk, kierownik Diageo Reserve Poland, przedstawiciel organizatora konkursu.
Dwunasty finał World Class Competition odbędzie się w Sydney w Australii, skąd pochodzi dwóch laureatów konkursu z poprzednich lat.
(mag)
Fot. WCC