Pomorze Zachodnie podbiło Międzynarodowe Targi „Smaki Regionów”, które rokrocznie odbywają się w Poznaniu. Ze stolicy Wielkopolski przywieźliśmy pięć „Pereł”, prestiżowy „Klucz do spiżarni”, trzy medale i wyróżnienie.
Wystawcom, których produkty zostały docenione na targach w Poznaniu, pogratulowali w piątek (29 września) marszałek województwa Olgierd Geblewicz i wicemarszałek Jarosław Rzepa.
– Bardzo się cieszę, że Pomorze Zachodnie kojarzy się nie tylko ze słońcem i morzem, ale kojarzy się również smacznie – powiedział marszałek Olgierd Geblewicz.
W tym roku przyznano aż 5 kulinarnych „Pereł” naszym producentom i restauratorom. W kategorii najlepszy regionalny produkt żywnościowy podniebienia jurorów podbił m.in. jesiotr wędzony z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica.
– Dla nas nie liczy się ilość, a jakość – podkreślała Anna Skowrońska. – Staramy się, aby docierały do państwa jak najlepsze ryby. Cieszymy się, że na naszych produktach pracują szefowie kuchni w renomowanych restauracjach.
Doceniono również ser kozi widuchowski wytwarzany w Gospodarstwie Ekologicznym Frykas państwa Szczupaków, wino z owoców róży dolickie – specjalność Gospodarstwa Ekologicznego Sedina, które prowadzą Bożena i Ryszard Jaszczowscy, a także chleb szczeciński z piekarni „Wojciechowski”.
„Perłę” w kategorii najlepsza regionalna potrawa otrzymała Przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry, serwowana w szczecińskiej Gospodzie Herbu Korab.
Nie bez powodu spotkanie z nagrodzonymi wystawcami odbyło się w Książnicy Pomorskiej w Szczecinie. Ta instytucja otrzymała prestiżową nagrodę Klucz do Polskiej Spiżarni, przyznaną za wspieranie kulinarnego dziedzictwa.
– Jesteśmy szalenie wzruszeni tą nominacją. U nas może nie można się najeść, ale z pewnością mogą się państwo nasycić wiedzą – mówiła Bożena Winiarska, zastępca dyrektora Książnicy Pomorskiej
Medal targów „Smaki Regionów” przywiozło z Poznania trzech wystawców: Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyny i Andrzej Hapków – za grzyby marynowane z szyszką, Gospodarstwo Rybackie Zielenica – za pstrąga wędzonego oraz P.P.H. Tast Jan Tabiński – za pomorskie ciasteczka przyjaźni z doliny 7 młynów. Wyróżnienie otrzymało: Gospodarstwo ekologiczne Sedina Bożeny i Ryszarda Jaszczowskich za kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej. ©℗
(żan)
Fot. Dariusz Gorajski