Inspektorzy sanitarni skontrolowali zachodniopomorskie lodziarnie. Dla dwóch takich punktów kontrole zakończyły się zakazem produkcji. Inspektorzy w 13 pobranych próbkach stwierdzili wystąpienie bakterii, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W niektórych zakładach trzeba było przeprowadzić solidne czyszczenie i dezynfekcję.
– Pracownicy Inspekcji Sanitarnej woj. zachodniopomorskiego od początku wakacji do 17 lipca skontrolowali 131 lodziarni, z czego w 46 pobrano próbki lodów do badań – informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. – W 13 przypadkach próbki lodów były kwestionowane z powodu przekroczenia bakterii Enterobacteriaceae. Przekroczenia w większości przypadków dotyczyły lodów z automatu.
Obecność tych bakterii świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej w zakresie nadzoru nad skutecznością tych procesów.
Te bakterie naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są chorobotwórcze, ale…
– W przypadku spożycia produktu, w którym się one znajdują, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe – dodaje Małgorzata Kapłan.
W każdej kontrolowanej lodziarni inspektorzy sprawdzali stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, w których prowadzona była produkcja i sprzedaż. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, wystawiali mandaty. Nałożono ich 8, na kwotę 1250 zł. Za: brak czystości i segregacji w urządzeniach chłodniczych, trzymanie na podłodze kartonów z waflami do lodów, brudne podłogi, szafy, bałagan w otoczeniu obiektu, brak środków do dezynfekcji, środki spożywcze i sprzęt produkcyjny przetrzymywane na podłodze, przechowywanie otwartych sosów niezgodnie z deklaracją producenta, przeterminowaną polewę do lodów.
– Wydano 2 decyzje zakazujące produkcji i wprowadzania do obrotu lodów – podsumowuje Małgorzata Kapłan. – Ponadto polecono przeprowadzić w zakładach mycie i dezynfekcję, wzmóc nadzór nad skutecznością tych procesów oraz przeprowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.
(sag)
Fot. Archiwum