Poniedziałek, 23 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Lody pod kontrolą

Data publikacji: 30 lipca 2018 r. 13:30
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 12:16
Lody pod kontrolą
 

Inspektorzy sanitarni skontrolowali zachodniopomorskie lodziarnie. Dla dwóch takich punktów kontrole zakończyły się zakazem produkcji. Inspektorzy w 13 pobranych próbkach stwierdzili wystąpienie bakterii, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W niektórych zakładach trzeba było przeprowadzić solidne czyszczenie i dezynfekcję.

– Pracownicy Inspekcji Sanitarnej woj. zachodniopomorskiego od początku wakacji do 17 lipca skontrolowali 131 lodziarni, z czego w 46 pobrano próbki lodów do badań – informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie. – W 13 przypadkach próbki lodów były kwestionowane z powodu przekroczenia bakterii Enterobacteriaceae. Przekroczenia w większości przypadków dotyczyły lodów z automatu.

Obecność tych bakterii świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej w zakresie nadzoru nad skutecznością tych procesów.

Te bakterie naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są chorobotwórcze, ale…

– W przypadku spożycia produktu, w którym się one znajdują, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe – dodaje Małgorzata Kapłan.

W każdej kontrolowanej lodziarni inspektorzy sprawdzali stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, w których prowadzona była produkcja i sprzedaż. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości, wystawiali mandaty. Nałożono ich 8, na kwotę 1250 zł. Za: brak czystości i segregacji w urządzeniach chłodniczych, trzymanie na podłodze kartonów z waflami do lodów, brudne podłogi, szafy, bałagan w otoczeniu obiektu, brak środków do dezynfekcji, środki spożywcze i sprzęt produkcyjny przetrzymywane na podłodze, przechowywanie otwartych sosów niezgodnie z deklaracją producenta, przeterminowaną polewę do lodów.

– Wydano 2 decyzje zakazujące produkcji i wprowadzania do obrotu lodów – podsumowuje Małgorzata Kapłan. – Ponadto polecono przeprowadzić w zakładach mycie i dezynfekcję, wzmóc nadzór nad skutecznością tych procesów oraz przeprowadzić szkolenia pracowników w tym zakresie.

(sag)

Fot. Archiwum

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Lody na patyku
2018-07-30 18:24:20
Powinni ujawnić adresy tych lodziarni. Pokazać pełna listę. Co nam z tego artykułu jeśli nie ma konkretnych informacji gdzie możemy się potruć
awe
2018-07-30 18:22:25
Sanepid wycenił zdrowie kilkuset klientów z każdej budy średnio na 150zł. Wyjdzie mniej niż złotówka na osobę. Śmiech na sali z takimi karami.
hm
2018-07-30 16:03:45
słabe te kary, średnio 150 zeta na zakład.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA