Piątek, 19 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Kurs na Wały Chrobrego

Data publikacji: 16 września 2016 r. 10:18
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:15
Kurs na Wały Chrobrego
 

Dwa dni ogrodu, a przy nim „wałówka z przysmakami" - co znaczy, że na Wały Chrobrego w ten weekend (17-18 września) zjadą domowi ogrodnicy i smakosze nie tylko ze Szczecina. Przyczynkiem będzie jedna z najbardziej cenionych i lubianych imprez wystawienniczych ph. „Pamiętajcie o ogrodach".

Tym razem w jesiennej odsłonie - blisko 100 stoisk, głównie ogrodniczych. Co na nich?

- Z ciekawych roślin, choćby hibiskusy bylinowe, ciemierniki orientalne o pełnych kwiatach, kopytnik wspaniały czy mało znana, ale niezwykle ciekawa i efektowna mukdenia ‘Karasuba’ - polecana jest jako roślina okrywowa na większe powierzchnie, zwłaszcza do cienia, choć można ją również uprawiać w pojemnikach. Jej liście wiosną są zielone, latem od brzegów przebarwiają się na czerwono, a jesienią tylko ich środek pozostaje zielony - mówi Marek Maj z FM Szczecin, współorganizator wydarzenia. - Natomiast z ciekawostek polecam krzewy o owocach bardzo bogatych w witaminy, zwłaszcza C, czyli rokitniki, różę stulistną o pełnych pachnących kwiatach, która może być wykorzystana na żywopłoty, a jej płatki świetnie się nadają się na konfiturę. A też pigwy o dużych gruszkowatych owocach i pigwowce w formach piennych, dedykowane do małych ogrodów, jak również pigwowiec okazały w odmianach: ‘Hot Fire’,’Yukigoten’,’Cameo’. Czy wreszcie dereń jadalny, którego owoce od wieków są cenione w medycynie naturalnej oraz chętnie wykorzystywane do konfitur, nalewek i soków.

Na co jeszcze będzie warto zwrócić uwagę?

- Kantówka Gdańska, Pepina Szafranowa, Truskawkowe Nietschera czy Żeleżniak - to nazwy niewiele mówiące nawet miłośnikom zieleni, a są to stare odmiany jabłoni, niektóre uprawiane od setek lat. Nazw tych możemy nie kojarzyć, jednak wielu z nas smak owych jabłek zna z dzieciństwa. Bowiem były uprawiane przez naszych rodziców i dziadków. Odmiany te charakteryzują się ciekawym smakiem, intensywnym aromatem, odpornością na mróz, jak i na choroby. Owoce wielu z nich można przechowywać nawet do przełomu kwietnia i maja. Na kiermaszu pojawi się aż 10 starych odmian jabłoni: od ’Antonówki' po ’Renetę Czerwoną’ i ’Grafsztynek Inflandzki’ - dodaje M. Maj.

Jeśli o smakach mowa, to...

- Kiermasz mamy otwarty również na przysmaki. Konkretnie na „Wałówkę z przysmakami". Będą na niej zdrowe pieczywa, wędliny i sery z Podlasia, Podhala oraz z Litwy, kwas chlebowy, domowy podpiwek, obwarzanki, piwa smakowe, słynne węgierskie kołacze, nawet tureckie przysmaki. - wylicza Robert Szyjanowski, współorganizator wydarzenia. - Tradycyjnie, na bogato się zapowiada oferta miodów, pajd chleba z dodatkami i mięsiwa z grilla.

Kiermasz „Pamiętajcie o ogrodach" już w sobotę (17 września, w godz. 9-18) oraz w niedzielę (18 września, w godz. 9-17). Podczas imprezy odbędzie się konkurs na najlepsze stoisko wystawiennicze. Kupony do głosowania wydrukujemy w piątkowym (16 września) wydaniu „Kuriera". Zwycięzca otrzyma pamiątkowy puchar, a biorący udział w głosowaniu będą mieli szansę zaproponować hasło reklamowe i zdobyć upominki ufundowane przez naszą redakcję oraz sponsorów imprezy. ©℗

Arleta NALEWAJKO

Fot. Robert STACHNIK

 

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA