Wraz z nadejściem cieplejszych dni mobilne restauracje ponownie rozpoczęły serwowanie swoich popisowych dań, a już w ten weekend przyjadą także do Szczecina! W sobotę i niedzielę Łasztownia wypełni się smakami i zapachami dań z najróżniejszych zakątków świata. Redakcja „Kuriera” ma dla Czytelników dwa podwójne zaproszenia na dowolne dania!
Festiwal Smaków Food Trucków to wydarzenie, które od ponad 6 lat podbija kubki smakowe Polaków. Każda mobilna restauracja ma w swoim menu kilka pozycji dań, w których się specjalizuje.
– Te, które biorą udział w wydarzeniu, są starannie selekcjonowane i muszą spełniać standardy jakości – zapewnia Magda Okulewicz. – Festiwal Smaków Food Trucków charakteryzuje się piknikową i rodzinną atmosferą. Dla gości przygotowana jest strefa konsumpcyjna, a także dodatkowe atrakcje, między innymi strefa chilloutu.
– Tęskniącym za dalekimi podróżami polecamy smakołyki rodem z Meksyku, Węgier czy Gruzji.
Na Łasztowni restauratorzy będą serwować klasyczne burgery, belgijskie frytki oraz tradycyjne zapiekanki. Nie zabraknie także azjatyckich bułeczek baozi, węgierskich langoszy, meksykańskich quesadilli czy tajskich wrapów. Na deser będzie można zjeść churros z cukrem pudrem, owoce w czekoladzie oraz ciastka kominkowe.
Lista wystawców biorących udział w XIV edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Szczecinie wygląda następująco: Pan Baozi – chińskie bułeczki baozi; Świnki Trzy – szarpana wieprzowina; Churros Amigos – hiszpańskie churrosy; Chinkali – pierogi gruzińskie; Beef’N’Roll – burgery; Między Wierszami – lody i wypieki; Pizza Truck – pizza z pieca opalanego drewnem; Wheel Meal – kuchnia meksykańska; Słodka Fabryczka – węgierskie ciastka kominkowe; Los Santos Bar – kuchnia międzynarodowa; Wyciskamy – orzeźwiająca lemoniada z cytrusów; Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące; Wok Gang – dania z woka; Fragola – świeże owoce w czekoladzie; Jack Burger – burgery; Węgierska Fabryczka – langosze; Kultowe Zapiekanki – klasyka polskiego street foodu; Tiki Wonton – kuchnia azjatycka; Cactus – kuchnia meksykańska; Wół i Krowa – burgery.
– Zarówno pracownicy, jak i uczestnicy wydarzenia zobowiązani są do przestrzegania zasad higieniczno-sanitarnych – podkreśla Magda Okulewicz. – Warto przypomnieć, iż w strefie konsumpcyjnej obowiązuje zachowanie dystansu społecznego oraz dezynfekcja rąk.
Redakcja „Kuriera” ma dla Czytelników dwa podwójne zaproszenia na dowolne dania. Szczegółów konkursu należy szukać na stronie facebookowej „Kuriera Szczecińskiego”.
Mobilne restauracje zapraszają w sobotę od godz. 12 do 21 oraz w niedzielę w godz. 12-20.
(KaNa)