Wtorek, 05 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Kulinarne Perły przyznane!

Data publikacji: 25 września 2016 r. 15:51
Ostatnia aktualizacja: 09 lipca 2019 r. 11:15
Kulinarne Perły przyznane!
Na zdjęciu: Nagrodzone danie z kiełbasą jagnięcą, przygotowane przez kucharzy z Park Hotelu w Szczecinie.  

Zachodniopomorskie zdobyło aż pięć kulinarnych Pereł na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Podniebienia jurorów podbiło między innymi danie przygotowane przez kucharzy Park Hotelu w Szczecinie.

Targi „Smaki Regionów” trwają od soboty (24 września). Zachodniopomorskie prezentuje się na nich w nietypowej scenerii, bo w „kosmicznych” namiotach. Dostarczyła je firma „Freedomes”, ta sama, która budowała konstrukcje do amerykańskiego filmu Marsjanin w reż. Ridleya Scotta.

Już wiadomo, kto w tym roku na targach zdobył kulinarną Perłę 2016. W niedzielę (25 września) ogłoszono zwycięzców konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie we współpracy ze Związkiem Województw RP. W kulinarnej rywalizacji Zachodniopomorskie zdobyło aż pięć Pereł.

W kategorii Produkt 2016 nagrodzono Małgorzatę i Piotra Kozłowskich za Węgorza pieczonego w zalewie. Podniebienia jurorów podbiło także masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej, Kalina Przywęccy). Trzecią Perłę w tej kategorii otrzymało warzone w Kołobrzegu Piwo Colberg.

Kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami z sosem tymiankowym –  to danie nagrodzone zostało Perłą w kategorii Potrawa 2016. Autorami kulinarnej wariacji są kucharze z Park Hotelu w Szczecinie: Tomasz Madera i Michał Wernio. Jurorzy docenili także za smak staropolską sztufadę z dziczyzny – specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów Park” w Ostrym Bardzie (gmina Połczyn-Zdrój).

(żan)

Fot. Urząd Marszałkowski

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Danie z foto
2016-09-26 07:56:21
Co to za czasy, że jakaś paćka wielkości kasztana, już nie wspominając o jej odrzucającym wyglądzie, jest podnoszona do rangi rarytasu.
A komu przyznano TO na talerzyku ??
2016-09-25 21:23:47
.
Można się nie znać...
2016-09-25 18:21:27
Ale człowiek je oczami .....
ale Gufno
2016-09-25 17:52:42
ani na to popatrzeć , ani tym bardziej najeść ;-)
Miś na Miarę
2016-09-25 17:24:40
Kuchnia ekskrementalna! To jest, eksperymentalna! Tak czy siak, apetycznie to nie wygląda. A wygląd potrawy tez jest ważnym czynnikiem.
Kurde, mam głupie skojarzenia patrząc na TO COŚ na talerzu...
2016-09-25 16:14:27
.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA