Zachodniopomorskie zdobyło aż pięć kulinarnych Pereł na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu. Podniebienia jurorów podbiło między innymi danie przygotowane przez kucharzy Park Hotelu w Szczecinie.
Targi „Smaki Regionów” trwają od soboty (24 września). Zachodniopomorskie prezentuje się na nich w nietypowej scenerii, bo w „kosmicznych” namiotach. Dostarczyła je firma „Freedomes”, ta sama, która budowała konstrukcje do amerykańskiego filmu Marsjanin w reż. Ridleya Scotta.
Już wiadomo, kto w tym roku na targach zdobył kulinarną Perłę 2016. W niedzielę (25 września) ogłoszono zwycięzców konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie we współpracy ze Związkiem Województw RP. W kulinarnej rywalizacji Zachodniopomorskie zdobyło aż pięć Pereł.
W kategorii Produkt 2016 nagrodzono Małgorzatę i Piotra Kozłowskich za Węgorza pieczonego w zalewie. Podniebienia jurorów podbiło także masło ostrowieckie (Barbara, Andrzej, Kalina Przywęccy). Trzecią Perłę w tej kategorii otrzymało warzone w Kołobrzegu Piwo Colberg.
Kiełbasa jagnięca z purée ziemniaczanym i karmelizowanymi jabłkami z sosem tymiankowym – to danie nagrodzone zostało Perłą w kategorii Potrawa 2016. Autorami kulinarnej wariacji są kucharze z Park Hotelu w Szczecinie: Tomasz Madera i Michał Wernio. Jurorzy docenili także za smak staropolską sztufadę z dziczyzny – specjalność Gospodarstwa Ekologicznego „Folwark Biernów Park” w Ostrym Bardzie (gmina Połczyn-Zdrój).
(żan)
Fot. Urząd Marszałkowski