Iwona Niemczewska, szefowa kuchni szczecińskiej restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, zdobyła tytuł „Kobieta Szef 2018” podczas poniedziałkowej gali, we Wrocławiu, prestiżowego przewodnika kulinarnego „Gault& Millau”, znanego z żółtej okładki, wydawanego od ponad 50 lat i dyktującego trendy kulinarne.
Jak wybierani są najlepsi szefowie kuchni w kilku kategoriach (m.in. Szef Kuchni Tradycyjnej, Szef Jutra i wspomniana Kobieta Szef)? Otóż anonimowi inspektorzy w ciągu roku odwiedzają wybrane restauracje (właściciele nie wiedzą, że goszczą „tajemniczych klientów”), testując, smakując i oceniają nie tylko jakość potraw, ale również standard obsługi. Opinie wyrażają w przyznawanych punktach, a te zmieniają się w „czapy”, czyli graficzny znak czapki kucharskiej. Dodać należy, że I. Niemczewska z wykształcenia jest prawnikiem, a obecnie – kucharzem i cukiernikiem. Posiada Grand Diplome filii paryskiej szkoły Le Cordon Bleu w Londynie, najstarszej i najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie, założonej w 1895 roku.
(MON)
Fot. Ryszard PAKIESER