W niedzielę (1 marca) w hotelu Vulcan w Szczecinie można zjeść wyjątkową kolację. O kulinarne wrażenia zadbają znakomici kucharze - dwunastu szefów kuchni z naszego regionu. Tym razem będą gotować nie tylko z pasją, ale także z misją. Bo dochód ze spotkania zostanie przekazany na leczenie zmagającej się z glejakiem szczecinianki Oli Tereszko.
Ola ma 35 lat. Pracowała na promie, zajmując się obsługą gości w barze i kafeterii. We wrześniu ub. roku poczuła się źle, trafiła do szpitala. Szybko się okazało, że przyszło jej stoczyć walkę z okrutnym przeciwnikiem - bardzo złośliwym glejakiem wielopostaciowym IV stopnia. Młoda kobieta jest po kilku operacjach. By dalej stawiać czoła chorobie, potrzebuje bardzo wielu środków i sprzymierzeńców. Oddana rodzina, bliscy i przyjaciele robią, co mogą. Uruchomili m.in. zbiórkę pieniędzy na stronie zrzutka.pl, na Facebooku powstała grupa Licytacje dla Oli, przez którą również można nieść wsparcie. Teraz Aleksandrze z pomocą idą mistrzowie kuchni.
- Znam Olę, pracowaliśmy razem w hotelu - mówi Mariusz Siwak, który wpadł na pomysł zorganizowania takiej specjalnej kolacji. - Pomyślałem, że możemy Oli pomóc robiąc to, co potrafimy najlepiej. Będzie nas dwunastu, sześciu ze Szczecina i sześciu z regionu. Zapraszamy, postaramy się, by był to wyjątkowy wieczór.
W menu niedzielnej kolacji degustacyjnej znajdą się m.in. wędzony jesiotr z kiszoną cukinią i piklowaną cebulą, gęś z dynią, burakiem i szałwią, zupa z pstrąga, rosbef i pyszny deser. Pojawią się również m.in. wina od Citywine, Winnicy Turnau oraz Wine Land, muzyka na żywo w wykonaniu Trio Kon Fetti oraz Julii Kleszcz. Po kolacji odbędą się licytacje.
Żeby wziąć udział w tym niecodziennym wydarzeniu, wystarczy przekazać na leczenie Oli minimum 180 zł od osoby, robiąc to przez stronę https://zrzutka.pl/zwy53h, wypełnić formularz dostępny na tej stronie oraz zamieścić w nim potwierdzenie wpłaty. Liczba gości jest ograniczona, ale wciąż jest miejsce dla ponad trzydziestu osób! Kto przekaże największy datek, kupując bilet na kolację, otrzyma od szefów kuchni specjalny prezent-niespodziankę. Więcej na stronie: www.szefowiewybrzezazachodniego.pl oraz na Facebooku. ©℗
Anna Gniazdowska