Już w tym miesiącu odbędzie się VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy (powiat koszaliński).
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się 16-17 lipca. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem: W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu. To oryginalny projekt, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Rezydencja zajmuje powierzchnię 500 mkw. Składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, obok niego stojąca betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Druga przestrzeń ogrodowa przypomina wielki salon z długim 6-metrowym betonowym stołem. Stół został nakryty do uczty, na której podano kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ogrodowa Rezydencja „utopiona” została w ogrodzie. Ściany stanowią bukszpanowe formy żywopłotu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.
W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko, a szef kwiatowej kuchni Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Będą też m.in. pokazy florystyczne, a na stoiskach wystawienniczych swoje specjały zaprezentuje ponad 30 wystawców nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się swoimi najlepszymi sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
15 lipca dla naszych Czytelników ogłosimy konkurs, w którym będzie można wygrać bezpłatne bilety na wydarzenie.
(reg)