Piątek, 30 maja 2025 r. 
REKLAMA

Dzień Piwowara 2025. Historia i teraźniejszość

Data publikacji: 29 maja 2025 r. 13:23
Ostatnia aktualizacja: 29 maja 2025 r. 15:48
Dzień Piwowara 2025. Historia i teraźniejszość
Pracownicy browaru świętowali. Fot. Krzysztof ŻURAWSKI  

Dla branży piwowarskiej jest to niezwykle ważne święto obchodzone z szacunkiem dla tradycji i rzemiosła. W Szczecinie mamy aż pięć browarów. Cztery z nich to tzw. browary restauracyjne, a piąty to działający od roku 1848 browar „Bosman”. Po wojnie pierwszą warkę piwa uwarzono w nim 12 stycznia 1946 roku.

„Bosman” to dziś nowoczesny zakład produkcyjny wchodzący w skład grupy „Carlsberg”. Jest to jeden z większych zakładów produkcyjnych w naszym regionie. Pracuje tam wielu specjalistów różnych branż – od mistrzów piwowarów z wieloletnim doświadczeniem, przez technologów, pracowników produkcji, aż po zespoły logistyki i sprzedaży. Każdy z nich ma swój udział w tworzeniu produktu, który od wieków jest częścią polskiej kultury. Staropolskie powiedzenie mówi, że „Tam gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy”.

W poniedziałek pracownicy browaru „Bosman” świętowali Dzień Piwowara, który przypadł w tym roku na niedzielę 25 maja.

Przy stole wraz ze swoimi pracownikami zasiadła również Katarzyna Kiernożycka, dyrektorka browaru, pracująca w nim 20 lat. – Widzę w tym dniu również okazję do podkreślenia znaczenia gospodarczego naszej branży – mówiła. – Piwowarstwo to nie tylko tradycja, ale także nowoczesny przemysł, który zatrudnia tysiące osób, wspiera lokalne społeczności i przyczynia się do rozwoju gospodarki.

Oprócz pracowników browaru do wspólnego biesiadowania zostali także zaproszeni kolekcjonerzy. Birofile byli reprezentowani przez Andrzeja Grzeszczaka, Krzysztofa Rzuczkowskiego i Krzysztofa Żurawskiego. Przynieśli oni ze sobą różnego rodzaju artefakty związane z historią browaru. Opowiadali też o historii browaru i browarnictwa związanego ze Szczecinem.

Dzień Piwowara był świetną okazją do rozmów na temat ewolucji tego specyficznego rzemiosła. Warto przy okazji podkreślić, że w browarze „Bosman” piwo warzone jest w historycznych miedzianych kotłach warzelnych. – Łączymy stuletnią tradycję z nowoczesnymi technologiami, dbamy o jakość i bezpieczeństwo produktu, a jednocześnie odpowiadamy na zmieniające się potrzeby konsumentów – wprowadzając nowe style piw, piwa bezalkoholowe czy ekologiczne rozwiązania produkcyjne – stwierdziła dyr. Katarzyna Kiernożycka. ©℗

(żuk)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

@ja z kolei @Pamięta
2025-05-29 20:48:39
Ja z kolei pamiętam piwo lekkie, które smakowało, jak woda po płukaniu beczek.
@Pamiętacie -
2025-05-29 19:11:56
Ale bzdury bez pokrycia. Co mają Niemcy do szczecińskiego piwa? Jego nawet nie eksportują na rynek niemiecki, a i u nas nie sprzedaje się za bardzo niemieckich piw. Czy tacy jak ty muszą wszędzie swoje faszystowskie fanaberie wpychać?
ja z kolei
2025-05-29 18:08:59
Pamiętam te zielony ! Po dwóch miałem już śrubę !
Pamiętacie -
2025-05-29 16:46:49
- było piwo Bosman brązowy ? Jakie to było dobre piwo ! Niestety był lepszy od piwa niemieckiego. No i już go nie ma.
bosman
2025-05-29 14:38:31
Browar pod nazwą Bosman, działa dopiero od 1992 roku. Wcześniej nosił inne nazwy, a już zwłaszcza przed wojną, kiedy należał do koncernu Ruckfortha
Borisch
2025-05-29 13:53:56
Browar Bosman nie działa od 1848 roku, to jakieś bzdury. Browar Bosman to dość nowy twór. Pierwotnie browar nazywał się: Bohrisch Brauerei AG, potem w 1920 r. browar Bohrisch przystąpił do koncernu Ruckfortha właściciela browaru Bergschloss łącząc się z gorzelnią Wilhelm Conrad AG. Nowa nazwa firmy brzmiała Bohrisch-Brauerei-Conrad-Brennerei AG. W lipcu 1951 browar znalazł się w nowo utworzonych Szczecińskich Zakładach Piwowarsko-Słodowniczych. Dopiero od 1992 roku browar nazywa się Bosman.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA