sobota, 19 stycznia 2019.
Strona główna > Wiadomości > Degustacje i rozmowy

Degustacje i rozmowy

Degustacje i rozmowy
Data publikacji: 2019-01-12 07:30
Ostatnia aktualizacja: 2019-01-14 17:21
Wywietleń: 399 370904

Na pierwsze w tym roku spotkanie z potrawami i tematami wegańskimi zapraszają w sobotę (12 bm.) organizatorzy Czili Wege. Gościem wydarzenia będzie Jaś Kapela - pisarz, poeta, felietonista i aktywista.

W programie zaplanowano m.in. "Wspólny Wegański Stół" w Piwnicy Kany (przy placu Piotra i Pawła 4/5 w Szczecinie). Wydarzenie nawiązuje do idei kuchni społecznej, która polega na dzieleniu się roślinnym jedzeniem. Organizatorzy zapraszają wszystkich, którzy chcą dowiedzieć się czegoś nowego, powymieniać się doświadczeniami kulinarnymi i nie tylko, oraz lepiej się poznać i miło spędzić czas.

Stół tworzony będzie przez uczestników, więc to od nich zależy, co się na nim znajdzie. Organizatorzy proszą, aby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa - w tym ryb - ani żadnych składników odzwierzęcych, tj. mleka i jego przetworów, niektórych margaryn, które zawierają tłuszcze zwierzęce, jajek, miodu, żelatyny, lecytyny i laktozy.

Wydarzenie rozpocznie się o godz. 13. Aby wziąć w nim udział, należy albo przynieść własną wegańską potrawę, albo wrzucić do puszki 15 zł, aby móc posmakować tego, co przynieśli inni. Dochód ze wspólnego stołu zostanie przeznaczony na organizację kolejnych spotkań Czili Wege oraz inicjatywy społeczne.

Natomiast o godz. 14 odbędzie się spotkanie z Jasiem Kapelą, który opowie o swojej książce  pt. „Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać”. Pisarz zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni. Chciał u źródeł zobaczyć, w jakich warunkach żyją hodowlane kury i jak później są przetwarzane na mięso.

„Polskie mięso. Jak zostałem weganinem i przestałem się bać” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia - tego, jak jedzono, co się je oraz o tym, co będzie jedzone za kilka lat.

Po wspólnej degustacji posiłków oraz spotkaniu z Jasiem Kapelą organizatorzy zapraszają o godz. 16:30 na wspólny odpoczynek przy kawie i herbacie.

Organizatorami wydarzenia są Vege Club Amar, BASTA Inicjatywa na Rzecz Zwierząt i Ośrodek Teatralny Kana. 

(isz)

Fot. Albert Zawada

 

Komentarze

Dodaj komentarz

Akceptuję regulamin. Link do regulaminu
Pogoda
-1
na godz. 18:00
Zobacz prognozę na trzy dni

Przez granice

Dodatek specjalny do „Kuriera Szczecińskiego”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
CZYTAJ WIĘCEJ

Über die Grenzen

Sonderbeilage der Zeitung „Kurier Szczeciński”
wienbe logo Oderpartnerschaft logo
LESEN SIE MEHR

Filmy

Pamięci Pawła Adamowicza
Licytacje dla Orkiestry
Wiosłowanie dla Orkiestry
Poprzedni Następny

Nekrologi

Sonda

Czy zwolnienia lekarskie to dobra forma protestu nauczycieli?

 

W Kurierze Szczecińskim
Kup najnowsze lub archiwalne wydanie Kuriera Szczecińskiego w wersji elektronicznej.
Przejdź do sklepu
Zamieść ogłoszenie w Kurierze Szczecińskim oraz w wersji elektronicznej.
Daj Ogłoszenie
Cyfrowy