W Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie odbyły się niedawno eliminacje centralne Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Wydarzenie skierowane było do uczniów liceów i techników gastronomicznych z całej Polski. Uczestnicy musieli zmierzyć się w części teoretycznej i praktycznej, a zwycięzcą został licealista ze Szczecinka.
Była to już 28. edycja tej olimpiady. Udział w niej wzięło 59 uczniów z całej Polski, natomiast do ścisłego finału dostało się sześć osób. To one walczyły w ostatnim etapie zmagań. Finaliści wzięli udział w quizie, w którym znalazły się typowe pytania sprawdzające wiedzę, pytania hazardowe, rebusy i zadania na skojarzenia.
- Uczniowie musieli wykazać się wiedzą na temat zasad żywienia, biologii i chemii żywności, a także z obsługi konsumenta czy sporządzania potraw, w części praktycznej - mówi organizatorka, Bogusława Pęciak.
Celem olimpiady jest pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia i żywności, podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa oraz profilaktyki chorób dietozależnych, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia, konfrontacja możliwości i osiągnięć uczniów z różnych szkół oraz podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.
Zwycięzcą tegorocznej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest Maciej Majchrzak ze Szczecinka. Kolejne miejsca zajęli: Natalia Malinowska z Białegostoku, Laura Ostrowska z Krakowa, Joanna Matlak z Krakowa, Karolina Kralisz z Mielca i Oliwia Olczyk z Częstochowy.
Laureaci otrzymali nie tylko atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale również mają szansę na dostanie się na najlepsze uczelnie wyższe (mogą być zwolnieni w części lub w całości z egzaminów wstępnych), na kierunek zgodny z profilem olimpiady. Atrakcyjne nagrody ufundowało Ministerstwo Edukacji Narodowej, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Urząd Miasta Szczecin. ©℗
(aj)