Czwartek, 12 grudnia 2024 r. 
REKLAMA

Szczecińscy naukowcy wymyślili zdrowe chipsy z karpia

Data publikacji: 15 listopada 2024 r. 09:56
Ostatnia aktualizacja: 17 listopada 2024 r. 15:21
Szczecińscy naukowcy wymyślili zdrowe chipsy z karpia
Profesorowie Grzegorz Tokarczyk (z lewej) i Grzegorz Bienkiewicz opracowali przepis na zdrowe chipsy. Fot. Kamila KOZIOŁ/ZUT  

Są chrupiące, smaczne, a przede wszystkim zdrowe – przepis na chipsy z mięsem karpia powstał w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Opracowali go profesorowie Grzegorz Tokarczyk i Grzegorz Bienkiewicz z Wydziału Nauk o Żywności i Rolnictwa.

Lista składników potrzebnych do przygotowania przysmaku nie jest długa – mięso karpia oraz skrobia (tapioka, nie ziemniaczana, aby chipsy w trakcie smażenia nie pękały i powiększały swoją objętość), do tego pieprz, sól i odrobina cukru.

Efektem jest przekąska, która w 100 g ma średnio kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki, przy kilkunastokrotnie wyższej zawartości białka. Ma również mniej tłuszczu (w tym groźnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów SFA), soli i węglowodanów, zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA.

Przysmak jest źródłem białka, w dodatku białka z mięsa ryby, a więc lepiej przyswajalnego niż tego z produktów zawierających mięso zwierząt rzeźnych. Karpioki będzie można kupować usmażone lub w postaci półproduktu do samodzielnego przygotowania (usmażenia) w domu.

Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w programie pt. „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury” w latach 2020-2023 za kwotę blisko 3 mln zł.

(as)

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

zazeł
2024-11-17 15:17:53
Paprykarza nie potrafią odtworzyć, karpia po żydowsku już od dawna nie ma w sklepach, a w chipsach rybnych czy krewetkowych i tak nie przeskoczą Wietnamczyków. Proponuję wynaleźć kompot z jabłek.
Myśl
2024-11-15 16:37:08
Dobrze, że wymyślają coś (a pomysł się liczy), co można łatwo skomercjalizować i nie potrzebuje skomplikowanej technologii. Cel programu wydaje się zrealizowany - ułatwi pracę hodowcom ryb, dotychczas sezonowych. Przydałaby się jednak niezależna ekspertyza, czy na pewno karpioki, po obróbce cieplnej (w jakimś tłuszczu) zachowują dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 i mało 'groźnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów SFA'.
OBSERWATOR
2024-11-15 16:12:30
to jekieś kpiny z co oni wyprawiają takimi duperelami się zajmują profesory. i kase marują . sprawa dla CBA jak sie marnuje publiczne pieniądze. w poniedzialek zglosze sprawę do odpowiednich instytucji aby tam audyt zrobili. Kompromitacja i jeszcze swoje facjaty pokazują.
Dobre...
2024-11-15 15:20:57
... to są chipsy z bobrem, jeszcze lepsze chipsy z wieprzem.
mbc
2024-11-15 14:49:09
Takie rzeczy to pole do popisu dla kucharzy i producentów żywności, a nie dla naukowców.
;/
2024-11-15 12:40:10
Kwota 3 mln zł na m.in. chipsy z karpia, naprawdę?

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA