Piątek, 15 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Szczecińscy naukowcy wymyślili zdrowe chipsy z karpia

Data publikacji: 15 listopada 2024 r. 09:56
Ostatnia aktualizacja: 15 listopada 2024 r. 09:56
Szczecińscy naukowcy wymyślili zdrowe chipsy z karpia
Profesorowie Grzegorz Tokarczyk (z lewej) i Grzegorz Bienkiewicz opracowali przepis na zdrowe chipsy. Fot. Kamila KOZIOŁ/ZUT  

Są chrupiące, smaczne, a przede wszystkim zdrowe – przepis na chipsy z mięsem karpia powstał w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Opracowali go profesorowie Grzegorz Tokarczyk i Grzegorz Bienkiewicz z Wydziału Nauk o Żywności i Rolnictwa.

Lista składników potrzebnych do przygotowania przysmaku nie jest długa – mięso karpia oraz skrobia (tapioka, nie ziemniaczana, aby chipsy w trakcie smażenia nie pękały i powiększały swoją objętość), do tego pieprz, sól i odrobina cukru.

Efektem jest przekąska, która w 100 g ma średnio kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki, przy kilkunastokrotnie wyższej zawartości białka. Ma również mniej tłuszczu (w tym groźnych dla zdrowia nasyconych tłuszczów SFA), soli i węglowodanów, zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA.

Przysmak jest źródłem białka, w dodatku białka z mięsa ryby, a więc lepiej przyswajalnego niż tego z produktów zawierających mięso zwierząt rzeźnych. Karpioki będzie można kupować usmażone lub w postaci półproduktu do samodzielnego przygotowania (usmażenia) w domu.

Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w programie pt. „Opracowanie technologii nowych i innowacyjnych produktów z karpia w celu zapewnienia całorocznego zbytu tego surowca z gospodarstw akwakultury” w latach 2020-2023 za kwotę blisko 3 mln zł.

(as)

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA