Piątek, 22 listopada 2024 r. 
REKLAMA

Naukowcy ZUT z ministerialnymi stypendiami

Data publikacji: 19 czerwca 2020 r. 17:41
Ostatnia aktualizacja: 01 lipca 2020 r. 17:53
Naukowcy ZUT z ministerialnymi stypendiami
 

Doktorzy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie są na liście ministerialnych stypendystów. Minister nauki i szkolnictwa wyższego Wojciech Murdzek przyznał stypendia 200 młodym naukowcom, w tym 53 doktorantom. 

Wyróżnieni naukowcy z ZUT to: dr inż. Wojciech Sałabun (Wydział Informatyki), dr inż. Magdalena Zdanowicz (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa) oraz dr inż. Anna Żywicka (Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt).

Minister nauki wybrał stypendystów spośród 1793 zgłoszonych. Stypendia zostały przyznane młodym naukowcom na wnioskowany okres, a ich miesięczna wysokość wynosi 5390 złotych.

Dr inż. Wojciech Sałabun jest adiunktem oraz kierownikiem Zespołu Badawczego Inteligentnych Systemów Wspomagania Decyzji w Katedrze Sztucznej Inteligencji i Matematyki Stosowanej, gdzie aktualnie realizuje dwa granty badawcze finansowane przez Narodowe Centrum Nauki w tematyce związanej z metodami wielokryterialnego wspomagania decyzji. 

Dr inż. Magdalena Zdanowicz pracuje na stanowisku asystenta w Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych i zajmuje się otrzymywaniem oraz charakterystyką powłok i tworzyw na bazie surowców naturalnych.

Dr inż.  Anna Żywicka jest asystentką w Katedrze Mikrobiologii i Biotechnologii ZUT, gdzie wraz z zespołem prowadzi badania dotyczące celulozy bakteryjnej.

(sag)

Fot. ZUT

 

REKLAMA
REKLAMA

Komentarze

Wiesław, Wieslaw, Antoni, Antoni
2020-06-24 13:29:59
Tak, tak brawo !!!!! Należy też powołać Ministerstwo Handlu Wewnętrznego i Min. Handlu Zagranicznego oraz Komitety Wojewódzkie i Powiatowe ... a co, tylko górnictwo ma nam przynosić straty ?
Olaboga
2020-06-19 22:15:13
W Zachodniopomorskim należy pilnie odbudować PGR-y pod innym szyldem jako Przedsiębiorstwa Gospodarki Żywnościowej, zresztą powinno się to zrobić w całej Polsce. Kadry są i należy ich szczególnie pielęgnować i odbudować. Niestety żyzność gleby maleje, maleje również ilość gruntów uprawnych- to katastrofa.Mało kto wie, że Polska importuje prosięta, wieprzowinę, cukier, cukierki nawet z Azji a masło to nie zawsze masło pomimo że tak pisze na opakowaniu.Ekstensywne Rolnictwo na dłuższą metę to będzie zatrata potencjału produkcyjnego żywności w Polsce.

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA