Dlaczego warto jeść ryby? Jak przygotować ryby, aby były smacznym i wartościowym posiłkiem? Kupować ryby z regionu, czy raczej szukać tych żyjących w odległych morzach i oceanach? Na takie pytania postarają się odpowiedzieć organizatorzy akcji „Wolin z rybą na talerzu”.
Projekt realizowany przez Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków jest kampanią informacyjno-edukacyjną, której komunikat kierowany do odbiorców jest prosty – ryba to produkt zdrowy, smaczny, pożywny i łatwy do przygotowania w warunkach domowych. Spożywanie ryb stoi w parze z aktywnym oraz zdrowym trybem życia. W ramach akcji zaplanowano szereg działań promocyjnych i edukacyjnych, których zadaniem będzie podniesienie poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa oraz dotarcie do jak najszerszego grona odbiorców, z informacją, że warto spożywać ryby z naszego regionu, czyli z Zalewu Szczecińskiego, Kamieńskiego i Bałtyku. Akcja skierowana jest do mieszkańców Pomorza Zachodniego oraz przebywających w naszych okolicach turystów. Główne działania prowadzone będą w mediach społecznościowych oraz na portalu edukacyjnym: wolinzrybanatalerzu.pl. Zainteresowane osoby znajdą tam informacje na temat gatunków ryb zalewowych i morskich z naszego regionu, porady dietetyka oraz przepisy kulinarne.
Organizatorzy w ramach akcji zaplanowali też kilka imprez otwartych. Pierwsza z nich odbyła się 1 i 2 sierpnia na Błoniach w Wolinie. Było to spotkanie w specjalnie odgrodzonej strefie, do której, aby wejść trzeba było wypełnić deklarację i pozwolić na zmierzenie sobie temperatury, zgodnie z obowiązującymi obecnie przepisami sanitarnymi.
Podczas dwudniowego festynu odwiedzający goście mogli w specjalnym Fish Trucku degustować potrawy z ryb poławianych w lokalnych akwenach. W menu znalazły się m.in.: świeży paprykarz, pasztet z ryb, śledź w lazurze musztardowej, bułka ze śledziem czy zupa rybna. Dzieci miały do dyspozycji strefę gier i zabaw, a najmłodsi sportowcy, na specjalnie przygotowanym boisku, rozegrali turniej piłkarski. Dorośli, odwiedzający festyn na wolińskich Błoniach, korzystali z porad dietetyka i sprawdzali stan swojego organizmu (można było się zważyć, zmierzyć i poznać zawartość tkanki tłuszczowej). Do dyspozycji wszystkich odwiedzających była strefa multimedialna, w której można było zobaczyć krótkie materiały filmowe, opowiadające o pracy rybaków i rybach z lokalnych akwenów oraz posłuchać porad ekspertów na temat zalet wynikających z jedzenia ryb.
Największe emocje wzbudziła, rywalizacja kucharzy zawodowców w Kulinarnym Konkursie Gastronomicznym. Przez dwa dni, trójka szefów kuchni z restauracji w Wolinie i w Szczecinie miała za zadanie przygotować przystawkę z ryb oraz danie główne. Przyrządzanie potraw nadzorował szef Kulinarnego Atelier — Leszek Wodnicki. Dania najpierw oceniało jury, a następnie degustowała publiczność. Pierwszą edycję konkursu wygrał Karol Studziński z wolińskiej restauracji „KA la FIOR”, który otrzymał również nagrodę publiczności. Zwycięzcą niedzielnego konkursu został Grzegorz Wocial z działającej przy Teatrze Współczesnym restauracji „Mała”. Natomiast Krzysztof Woźniak ze szczecińskiej „Gospody Herbu Korab” został doceniony przez wolińską publiczność nagrodą za pyszne bliny z łososiem.
Kolejna impreza z cyklu „Wolin z rybą na talerzu”, z darmową degustacją potraw rybnych, poradami dietetyka, multimedialną strefą wiedzy oraz strefą zabaw dla dzieci, a także z następną edycją Konkursu Kulinarnego odbędzie się 29 i 30 sierpnia, na szczecińskiej Łasztowni. Ciekawym punktem spotkania będzie przygotowanie dania z ryb, na żywo, na scenie w wykonaniu Leszka Wodnickiego. Wolińskie Stowarzyszenie Rybaków serdecznie zaprasza do udziału w festynie zarówno mieszkańców Szczecina i okolic, jak i przebywających w naszym mieście turystów. Organizatorzy proszą, tylko aby zabrać ze sobą maseczkę.
Projekt „Wolin z rybą na talerzu” współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020.
(pr)
Fot. mat. organizatorów