W najbliższą środę, 9 listopada, o g. 18 w auli Książnicy Pomorskiej w Szczecinie rozpocznie się spotkanie z Piotrem Semką, znanym publicystą, dziennikarzem, komentatorem politycznym, autorem progamów telewizyjnych oraz książek - o Lechu Wałęsie oraz o środowiskach antykomunistycznych w latach 1944 - 1956. Pisarz będzie promował swoją najnowszą publikację zatytułowaną "Semka się gotuje".
Nie jest to, wbrew pozorom, książka tylko o kulinariach. Jak zauważa bowiem we wstępie Ludwik Lewin: "Piszący o jedzeniu dzielą się na dwa rodzaje. Są tacy, dla których jedzenie jest wszystkim. Ich świat jest bardzo nieciekawy. Drugi rodzaj to ci, którzy wiedzą, że w jedzeniu jest wszystko - od polityki do psychiki, poprzez pasje, tradycje, wiarę".
Piotr Semka należy oczywiście do tej drugiej grupy. Dlatego gdy pisze o jedzeniu i piciu, to jednocześnie pisze o polityce, historii, filozofii, literaturze, a także o biografii swojej i swoich bliskich. I tak tekst o rumie Bacardi to jednocześnie traktacik o historii Stanów Zjednoczonych Ameryki oraz Kuby, przepis na sos holenderski do szparagów poprzedza wykład o konsekwencjach sprowadzenia do Berlina hugenotow a notka o bazie do drinków Pimm's jest ściśle związana ze wspomnieniem wuja Stacha, który w czasie wojny służył w Anglii w obsłudze naziemnej 307. Dywizjonu "Lwowskich Puchaczy". Dowiemy się także, dlaczego nie wystarczy być dobrym kucharzem, żeby odnieść sukces w biznesie restauracyjnym, oraz co jest nie tak z programami telewizyjnymi takimi jak "Masterchef".
Semka w poszukiwaniu nowych smaków zwiedził kawał świata - m.in. Kubę i Maroko - a w książce nie zabrakło także wątków szczecińskich. Znajdziemy tu teksty o słynnych pasztecikach z Wojska Polskiego oraz o śledziach serwowanych w restauracji "Na Kuncu Korytarza" mieszczącej się w Zamku Książąt Pomorskich. ©℗
(as)