Krokiet po liftingu, bułka w międzyczasie czy zielona zupa szczecińska – to tylko niektóre z przepisów nadesłanych przez mieszkańców, które znalazły się w sąsiedzkiej książce kucharskiej. We wtorek (3 grudnia) o godz. 18 będzie miała swoją premierę.
Od lipca do października tego roku Stowarzyszenie Oswajanie Sztuki zbierało przepisy na dania i związane z nimi opowieści. Wszystko po to, by się dowiedzieć, jak według mieszkańców może smakować Szczecin. Efektem tego plebiscytu jest sąsiedzka książka kucharska „Smaki Śródmieścia”. Znalazło się w niej 20 przepisów – na słodkie i słone dania – którym towarzyszą ilustracje Zuzy Waligórskiej.
– Jesteśmy bardzo zadowoleni ze zgłoszeń, które do nas dotarły – mówi Paulina Stok-Stocka ze Stowarzyszenia Oswajanie Sztuki. – Smaki i opowieści szczecinian są oczywiście bardzo różne, tak jak różne są tradycje tych, którzy zamieszkali tutaj po wojnie. Jednak już na etapie tworzenia publikacji mogliśmy dostrzec, że jedzenie rzeczywiście zbliża ludzi, a samo dzielenie się przepisem może integrować nas - sąsiadów - i całą społeczność lokalną.
Okazją do integracji będzie także promocja książki, podczas której autorzy przepisów i organizatorzy akcji spotkają się ze wszystkimi, którzy chcieliby się przekonać, jakimi daniami Szczecin może się poszczycić. Wydarzenie wzbogacą drobne smakołyki wykonane na podstawie nadesłanych przepisów.
Premiera książki odbędzie się we wtorek(3 grudnia) o godz. 18 w lokalu przy ul. bł. Królowej Jadwigi 43 (dawny zakład fryzjerski na rogu ul. bł. Królowej Jadwigi 44b i ul. Bohaterów Getta Warszawskiego). Podczas spotkania autorowi najciekawszego przepisu zostanie wręczona specjalna nagroda. Do zdobycia będą również książki i autografy współautorów.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Organizatorem akcji "Smaki Śródmieścia" jest Stowarzyszenie Edukacyjno-Artystyczne Oswajanie Sztuki. Partnerami zaś: Śródmiejski Punkt Konsultacyjny ŚRODEK, Foonka, restauracja Marshal food i Szczeciński Bazar Smakoszy.
(g)
Fot. Oswajanie Sztuki