Opera na Zamku zaprasza na premierę online specjalnie zarejestrowanego spektaklu, według scenariusza i w reżyserii Natalii Babińskiej, a pod kierownictwem Jerzego Wołosiuka, pt. „Tajemnice kuchni mistrza Rossiniego”. Przedstawienie będzie można obejrzeć bezpłatnie od soboty (8 maja) do 16 maja za pośrednictwem strony internetowej: www.opera.szczecin.pl, w zakładce Opera online.
Jakich wrażeń mogą oczekiwać widzowie?
- Mistrz Rossini już zrezygnował z operowej kariery i zaszył się w swojej kuchni. Wciąż jednak jest sławny, dlatego ciągle pukają do niego różni goście, którzy chcą zwierzyć się ze swoich problemów. W swoim piecu wyczarowuje cudowny napój. Eliksir ten czyni cuda – przywraca śpiewaczce głos, leczy rany nieszczęśliwie zakochanego mężczyzny. Ale nad cudami nawet najlepszy szaman nie zapanuje. Gdy mistrz Rossini, zdając już sobie sprawę z nadprzyrodzonych mocy swoich potraw, przygotowuje posiłek spełniający marzenia i tajemniczy deser „na pociechę”, zaczyna się istny potok niezręcznych sytuacji… - opowiada Natalia Babińska, reżyserka spektaklu.
Rossini był wielkim smakoszem. Uwielbiał organizować obiady i spotkania towarzyskie dla swych licznych przyjaciół, podczas których wymyślał nowe potrawy i pokazywał różne sztuczki. Dla niego też kreowano specjalne dania, do dziś znany jest tournedos Rossini, czyli stek podawany między innymi z sosem z madery i truflami, który stworzył dla niego słynny kucharz Marie-Antoine Carême.
Kompozytor mówił, że "Jedzenie, miłość, śpiew i trawienie to cztery akty tej opery komicznej, którą zwiemy życiem. Są równie ulotne jak bąbelki szampana". Podobno zdarzyło mu się dokończyć partyturę, maczając pióro w karmelu, a jedną ze arii napisał, czekając na risotto w weneckiej restauracji.
(MON)