Czwartek, 25 kwietnia 2024 r. 
REKLAMA

Czytając i jedząc

Data publikacji: 24 maja 2020 r. 21:47
Ostatnia aktualizacja: 24 maja 2020 r. 21:47
Czytając i jedząc
 

Ze strony internetowej Miejskiej Biblioteki Publicznej w Szczecinie możemy pobrać e-booka zatytułowanego "Biblioteka od kuchni". To ciekawe świadectwo tego, jak mogą przenikać się dwa światy: książek i kulinariów.

Od 8 do 15 maja - czyli podczas przeniesionego do wirtualnej przestrzeni z powodu pandemii koronawirusa Tygodnia Bibliotek - pracownice MBP prezentowały przepisy inspirowane literaturą.

I tak na przykład Sandra Jóźwiak z filii nr 48 przetestowała przepis na ciasto murzynek z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki. Wielki powrót". Anna Rutkowska z działu promocji poleciła zupę z soczewicy i focaccio, bazując na "Jadłonomii" Marty Dymek i książce "Moja kuchnia pachnąca bazylią" Tessy Capponi - Borawskiej. Tych przepisów jest oczywiście więcej.

Efektem jest właśnie ten e-book. Każda z bibliotecznych kucharek przy okazji przepisu poleca książkę, która ją zainspirowała. 

Dodajmy, że większość filii MBP jest już otwarta. Działają w reżimie sanitarnym.

(as)

A oto murzynek, który powstał dzięki lekturze książki "Moje wypieki. Wielki powrót" Doroty Świątkowej.

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

HEJT STOP
0 / 500


REKLAMA